Al Jazeera na meti Izraela zbog Jerusalema i Al-Aqse

Za Benjamina Netanyahusa svi koji čuju glas i poruku Jerusalema i Al-Aqse predstavljaju prijetnju cionističkom projektu (Al Jazeera)

Odluka izraelskih vlasti da zatvori kanal Al Jazeeru i progoni njenu medijsku ekipu u okupiranom Jerusalemu dolazi u kontekstu napada kojeg je povela Vlada Benjamina Netanyahua protiv svakog ko se suprotstavi njenoj politici i planovima za Jerusalem i Al-Aqsu. Štaviše, dolazi i u skladu s pozivima država koje su uvele blokadu Kataru da se zatvori mreža Al Jazeera zbog navodnog podsticanja nestabilnosti u regionu.

Ograničenja i prepreke koje izraelske vlasti podmeću u nastojanju da zaustave aktivnost i rad Al Jazeere i njenih novinara spadaju u pokušaje Netanyahua i desničarskog tabora da ušutkaju glasove opozicije i protivnika cionističke ideologije u vezi s Jerusalemom i Al-Aqsom. U takvim okolnostima protivnički glasovi bivaju tretirani kao huškački, a njihove poruke i obraćanje javnosti kao nezakonito djelo.

Netanyahu insistira na nužnosti zatvaranja ureda Al Jazeere i iskorištava cionistički konsenzus o vjerskom statusu Jerusalema u učenju judaizma, jer su za njega svi koji čuju glas i poruku Jerusalema i Al-Aqse potencijalna prijetnja cionističkom projektu.

Konsenzus i prijetnja

Abdul Hakim Mofid, istraživač u oblasti medija, smatra da je proganjanje Al Jazeere “u skladu s općom fašističkom atmosferom i ušutkivanjem. Prijetnje Al Jazeeri ne razlikuju se generalno od izraelskih prijetnji utišavanjem svakog glasa koji se protivi desnici i Netanyahuu, kojeg je razljutila i isprovocirala uloga Al Jazeere u pokrivanju dešavanja iz Al-Aqse.”

Mofid za Al Jazeeru pojašnjava da izraelska politika poduzima vrlo opasan zaokret, a da proganjanje Al Jazeere i njenih novinara predstavlja krajnje opasnu stvar. Svi bi trebali biti zabrinuti zbog toga, jer to spada u okvire napredovanja u pravcu fašizma u Izraelu i isključivanja bilo kakve opozicije. Al Jazeera, koja je imala istaknutu i vodeću ulogu u pokrivanju dešavanja u Jerusalemu i Al-Aqsi, sada se kažnjava, drži pod opsadom i prijeti joj zatvaranje, kaže on.

Skrenuo je pažnju da je mreža Al Jazeera klasificirana kao ona koja se protivi politici desničara i Netanyahua, posebno u Al-Aqsi i Jerusalemu, zbog čega se izraelski establišment želi riješiti Al Jazeere i zatvoriti je, zbog njene uloge da prenosi i emitira istinu i utječe na javno mnijenje. Sa stanovišta Netnayahua i desnice, to u praktičnom smislu predstavlja prijetnju za cionistički konsenzus vezano za Jerusalem i Al-Aqsu.

Na izraelskoj strani Edi Cohen, istraživač i predavač na izraelskom Univerzitetu Bar Ilan, izrazio je protivljenje Netanyahuovom proganjaju Al Jazeere, naglasivši da je velika većina intelektualaca i istraživača u izraelskom društvu protiv zatvaranja ureda Al Jazeere i proganjanja medija. Kaže kako ne postoji opravdanje za ovakve beskorisne procedure, s obzirom na to da Netanyahu ili neko drugi ne može blokirati mrežu Al Jazeera.

Netanyahu pod pritiskom Sisija

Cohen postavlja pitanje: “Zašto bi Izraelci htjeli blokirati emitiranje ove mreže arapskim ili izraelskim građanima?” Kaže: “Mi nismo u Egiptu, državi koja je zatvorila kanal Al Jazeeru i usvojila politiku ušutkivanja i suzbijanja sloboda. Mi, također, nismo ni u Sjevernoj Koreji, koja je najveća diktatura u svijetu. Uvijek smo se ponosili demokratijom u Izraelu i slobodama, između ostalog i slobodom izražavanja. Prema tome, mora se zabraniti zatvaranje Al Jazeere i osigurati sloboda za rad medija.”

Izraelsku odlučnost da se riješi Al Jazeere u ovoj fazi pripisuje pritiscima režima egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija na Netanyahua, čije se poruke mogu svesti na sljedeće: “Ako smo mi zatvorili Al Jazeeru, pa zašto je onda vi, Jevreji, ne zatvorite?” Pojašnjava da su kredibilitet, velika popularnost, težina i utjecaj koju mreža Al Jazeera ima učinile da Netanyahu krene putem Sisija i pojedinih arapskih lidera u nastojanju da je se riješi.

Naglašava da će se o izraelskim elitama i rukovodstvu nastaviti govoriti na Al Jazeeri, koja nije samo obična medijska mreža, već linija života na Bliskom istoku, koji će se suprotstaviti njenom bojkotu svjestan važnosti ove platforme. Pa čak i pored medijskih sadržaja mreže s kojima se ne slažu, ona i dalje ostaje profesionalna medijska organizacija, koja pruža platformu svima, pa i Izraelcima, da iznesu svoje stavove i mišljenje.

Izvor: Al Jazeera