Al Jazeera na imanju Fethullaha Gulena

Američke vlasti još razmatraju zahtjev Turske za izručenje vođe pokreta Hizmet, Fethullaha Gulena.

Al Jazeerin reporter Mohammed Al-Ilmi posjetio je mjesto u Pensilvaniji koje je Gulen odabrao za egzil, daleko od očiju javnosti, u prirodnom okruženju.

Malo mjesto u Pensilvaniji odiše tišinom, daleko od gradske buke. Jednako daleko i od žestoke rasprave u vezi s tvrdnjama da je Gulen organizator neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, koja je ustrajna u zahtjevu za njegovo izručenje.

Gulenovi pomoćnici kažu da on ne može dati izjavu zbog savjeta liječnika da miruje. Ipak, pustili su Al Jazeerinu ekipu unutra, u veliki kompleks koji posjećuju njegove pristalice. Tu se u miru i tišini mogu posvetiti molitvi i poslušati savjete i govore svog, kako ga nazivaju, imama.

Legalno živi u Pensilvaniji

Međutim, svi sa zebnjom iščekuju rezultate istrage koju vodi američko Ministarstvo pravde o dokazima koje je Ankara dostavila i koji Gulena i njegov pokret optužuju za sudjelovanje u neuspjelom vojnom udaru.

“Gospodin Gulen legalno živi u Pensilvaniji. Ne mogu detaljno govoriti o njemu zbog zaštite privatnosti”, potvrdio je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

Uz konstataciju da turske vlasti optužuju SAD da daje utočište osobi za koju vjeruju da stoji iza vojnog udara. Al-Ilmi je upitao Tonera koriste li Gulena kao sredstvo pritiska na Tursku.

“Način na koji se odnosimo prema ovom pitanju je u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju. Temelji se na pravnom, a ne političkom osnovu ili emocijama. Bitni su dokazi i činjenice”, odgovorio je Toner.

SAD pokušala protjerati Gulena

Sljedbenici Gulena ne vjeruje da je njihov vođa kriv. Kažu da je u svakoj prilici iznosio stavove koji, prema njihovom mišljenju, dokazuju da nema veze s onim za što ga optužuju.

“Doista je sramotno i nepristojno optuživati imama Gulena. On je među prvima osudio napade 11. rujna, zločine skupina ISIL i Boko Haram”, ukazuje Isman Simsek.

“Ironično je da je sama američka vlada prije nekoliko godina pokušala protjerati Gulena. Razlog je pravna greška u načinu na koji je dobio prvu vizu, ali je on podigao tužbu protiv vlade na federalnom sudu, koja je okončana u njegovu korist. Sudeći prema ovome, Gulen će se svim mogućim pravnim sredstvima boriti protiv svakog poteza koji bi ga mogao vratiti u Tursku”, javio je Al-Ilmi.

Izvor: Al Jazeera