Al Jazeera Izraelu: Odgovorni ste za živote novinara

U pismu se Izrael podsjeća na odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prema kojoj je omogućena sloboda izražavanja (EPA)

Al Jazeera je uputila pismo premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu u kojem se navodi da će smatrati Vladu Izraela odgovornom za posljedice bilo kakvih napada na zaposlenike ili imovinu ove televizijske mreže, nakon što su izraelske snage pucale na ured Al Jazeere u Gazi.

Al Jazeerini pravni savjetnici, advokatska firma Carter-Ruck, proslijedili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu, te šefovima pet država stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

”Naš klijent je vrlo zabrinut i osuđuje na najsnažniji moguć način neprovocirani i nasilan napad na njegov ured u Gazi, tokom kojeg su, bez upozorenja, dva pucnja ispaljena direktno u zgradu. Zaposlenici Al Jazeere, kao i brojni civili koji žive u zgradi, bili su primorani da se evakuišu i trenutno ne smatraju da se mogu vratiti iz straha da će postati žrtve daljnje hirovite agresije”, navodi se u pismu.

Podsticaj na nasilje nad novinarima

Carter-Ruck navodi da za ovakav napad nema opravdanja, te da je Izrael prekršio međunarodne zakone, prema kojima novinari moraju biti bezuslovno zaštićeni u zonama oružanog sukoba.

Al Jazeera je posebno zabrinuta zbog činjenice da napad na njen ured dolazi nakon što je ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman izrekao ”zapaljivu i vrlo netačnu tvrdnju” da je ”Al Jazeera napustila čak i privid kredibilnog medija, te emituje – i u Gazi i van nje – podsticaj na antisemitizam, laži i podsticaj teroristima”, navodi se u pismu.

Lieberman je zatim zaprijetio da će zatvoriti Al Jazeerine urede u Izraelu.

”Naš klijent žustro odbacuje svaku od optužbi koje je izložio gospodin Lieberman. Al Jazeera je svjetski poznat i poštovan emiter, koji zapošljava novinare sa Bliskog istoka, iz Amerike i  Evrope, a koji su međunarodno priznati zbog svojih visokokvalitetnih, tačnih i neustrašivih izvještaja”, navodi se u pismu.

Specijal: Napadi na Gazu

Dodaje se kako je jedini cilj Al Jazeerinih novinara u Gazi da svijetu nepristrasno i bez straha prenesu šta se tamo dešava.

”Oni imaju pravo da to urade, kao novinari, prema međunarodnim zakonima, a Vlada Izraela ima dužnost, prema međunarodnim zakonima, da ih zaštiti, a svakako ne da cilja na njih na način na koji je jučer zaprijetio gospodin Lieberman, a što su danas izraelski vojnici proveli u djelo.”  

Carter-Ruck piše da je Liebermanova izjava ”podsticaj na nasilje nad Al Jazeerom”.

”To je sasvim neprihvatljiva izjava i mi zahtijevamo da ona bude odmah povučena.”

U pismu se Izrael podsjeća na odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prema kojoj je omogućena sloboda izražavanja.

”Zbog potpuno neopravdane izjave gospodina Liebermana, te neprovociranog napada na njen ured danas, Al Jazeera će smatrati Vladu Izraela odgovornom za svaki gubitak života, povredu ili štetu nanesenu njenom osoblju ili imovini koju su izvršili predstavnici ili agenti Izraela. Al Jazeera, a pogotovo njeni novinari koji rade na terenu, ne smiju biti predmet daljnje agresivne i zapaljive retorike, niti daljnjeg fizičkog nasilja.”

Izvor. Al Jazeera