Al Jazeera i Google dogovorili saradnju

Obje kompanije planiraju premjestiti značajne resurse u ovo partnerstvo (Al Jazeera)

Al Jazeera i Google objavili su globalno partnerstvo, koje donosi najbolje od tehnoloških rješenja Googlea ovoj medijskoj kući.

Posvećenost Al Jazeere promociji inovacija u digitalnom novinarstvu postavlja je među vodeće partnere Googlea u regiji tržišta u nastanku.

S druge strane, cilj Googlea je ohrabrivanje razvoja održivih medijskih ekosistema kroz tehnologiju i inovacije.

Medijska kuća sa sjedištem iz Katara već dugo radi blisko s Googleom: određeni sadržaj dostiže do više od dva miliona pretplatnika kroz kanale Al Jazeere na YouTubeu, dalji plasman pomaže Google Newsstand, dok su investicije i optimizacija za mobilne uređaje doveli do toga da približno 70 posto publike efikasnije prati sadržaj preko mobitela i tableta.

Uz digitalnu transformaciju Al Jazeere, cilj partnerstva je pomoć u utvrđivanju Al Jazeerine pozicije među liderima emitera koji prednjače u digitalnom segmentu, kao i ubrzanje rasta ove kuće uz pomoć Googleove tehnologije.

Značajni resursi za partnerstvo

Ovo partnerstvo se fokusira na nekoliko ključnih područja: privlačenje i zadržavanje publike, kreiranje odličnog sadržaja za TV i mobilne uređaje, maksimiziranje prihoda od reklama i nadgradnja novinara digitalnim vještinama.

Obje kompanije planiraju premjestiti značajne resurse u ovo partnerstvo.

“Radujemo se partnerstvu s Medijskom mrežom Al Jazeera, kako bi u tu firmu donijeli najbolje što Google ima. Partnerstvo pokriva razna područja – rješenja monetizacije, platforme distribucije kao što su DoubleClick, YouTube, Cloude te obuku za korištenje digitalnih alata”, izjavio je Alfonso De Gaetano, direktor Googlea za globalna partnerstva na tržištima u nastanku.

Abdulla al Najjar, izvršni direktor za globalni brend i komunikacije Medijske mreže Al Jazeera, istakao je:

“Naša posvećenost korisnicima uvijek nas vodi da tražimo i koristimo najbolje tehnološke platforme na svijetu, a Googleov dokazani uspjeh na tom polju čini ga idealnim partnerom Medijske mreže Al Jazeera. Veoma se radujemo ovom partnerstvu s Googleom dok nastavljamo stvarati posebne vrijednosti za naše korisnike.#

Izvor: Al Jazeera