Al Jazeera Forum: Poslovne šanse na Balkanu

Na panelu 'Redefiniranje odnosa zemalja Bliskog Istoka i Balkana' učestvuju brojni stručnjaci (Anadolija)

U katarskoj prijestolnici Dohi se u okviru Al Jazeera Foruma održava panel ” Redefiniranje odnosa zemalja Bliskog Istoka i Balkana“, na kojem učestvuju brojni stručnjaci iz regije i svijeta.

Na Formu je naglašeno da Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede, dok je veliki broj kompanija u Srbiji u državnom vlasništvu i one su ogromna prilika stranim investitorima, prenosi Anadolija.

Forumu su prisustvovali bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji Ensar Eminović, profesor Međunarodne ekonomije na Univerzitetu Donja Gorica u Crnoj Gori Milorad Katnić, bivši ministar ekonomije u Srbiji Saša Radulović, ekonomista iz Hrvatske Damir Novotny, direktor Al Jazeera Networka u Sarajevu Edhem Fočo, direktor Regionalne direkcije Anadolije za Balkan Omer Cetres, direktor Al Jazeera Centra za studije dr. Salah Eddin Elzein i mnogi drugi.

Veliki potencijal

Ensar Eminović, u svom govoru, naglasio je važnost djelovanja Al Jazeere Balkans na ovim prostorima, jer je to odličan način da Bliski Istok upozna balkanske zemlje. On je kazao da je Al Jazeera, sa pozitivnim pričama, donijela “novi glas” novinarstvu na  Balkanu, prenosi Anadolija.

On je istakao kako BiH ima ogromne potencijale, posebno u energetskom i turističkom sektoru. Kazao je i da je u BiH veliki potencijal i organski uzgoj voća i povrća, što je od velikog značaja ne samo za BiH i region, već za cijelu Evropu.

Eminović je podsjetio da su balkanske zemlje članice CEFTA-e, zbog čega postoje olakšice pri izvozu u evropske zemlje, te naglasio da strane investicije u ovim zemljama ne znači širenje na samo Balkan, već na cijelu EU.

Saša Radulović je u obraćanju prisutnima na panelu govorio o potencijalima u Srbiji, te predstavio mogućnosti i olakšice za strane investitore.

Istakao je kako se Srbija nalazi u tranziciji posljednjih 14 godina, u okviru koje su se mnoge stvari pozitivno promijenile. Ipak, kako je kazao Radulović, došlo je do stagnacije u posljednjih šest godina sa ekonomskom krizom, koje se ova zemlja i dalje pokušava riješiti. U 2014. godini Srbija očekuje manji ekonomski rast, kao i narednih godina i to od jedan do 2,5 posto.

Industrija u Srbiji čini blizu 15 posto sveukupnog BDP-a, poljoprivreda blizu 10, rudarstvo blizu sedam, građevina pet, a zatim slijedi trgovina na veliko i malo.

U Srbiji postoji oko 100.000 inkorporiranih preduzeća i oko 200.000 privatnih firmi, od kojih su 3.000 srednja preduzeća. Ova preduzeća imaju imovinu u vrijednosti 10-35 miliona eura. Dodatno tome, u Srbiji postoji 1.000 velikih firmi, koje zapošljavaju više od 250 uposlenika i čija imovina vrijedi više 35 miliona eura.

Zanimljivo je da su u Srbiji 1.200 firmi i dalje pod državnim vlasništvom. Ove firme su dostupne za privatizaciju i predstavljaju veliki šansu za investiranje u ovu zemlju. Srbijanske vlasti ulažu velike napore kako bi privukle strane investicije u zemlju.

On smatra da je Srbiji potrebna i nova radna kultura, kao i nove vještine kod uposlenika, kako bi zemlja nastavila svoj razvoj. Pojedine firme i sektori imaju odličnu perspektivu, neki nešto manje, ali ono što je najvažnije da se naglasi jeste da se radi o otvorenom procesu i da su pozvani svi investitori.

Kultura rada

Do sada su najveći investitori u Srbiji bile zemlje Zapada, posebno Austrija, Italija i Njemačka, dok sada postoji više investicija sa Istoka i to iz zemalja poput Rusije, Bjelorusije, kao i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Srbiji, kao i cijelom balkanskom regionu, potrebna je diversifikacija, što znači investicije i sa Zapada i sa Istoka.

Osvrnuvši se na problematiku sa administracijom u balkanskim zemljama, Radulović je rekao da postoje problemi u svim zemljama koje su bile pod socijalističkim režimom. On je kazao da postoji mogućnost zapošljavanja u malim i velikim preduzećima, ali da se građani najčešće okreću ka javnom sektoru.

Poslodavci bi trebali promijeniti kulturu rada, trenirati radnike i omogućiti im da steknu nove vještine. Postoji 157 firmi na koje je vlada stavila poseban naglasak i očekuje se da će se sredinom ove godine nastaviti napori vlade Srbije za privlačenje investitora.

Predstavnici iz Hrvatske i Crne Gore, također su govorili o mogućnostima investicija u svojim zemljama.

Izvor: Agencije