Al Jazeera forum: Kako je izmakla kontroli utrka u naoružanju u Zaljevu?

Na forumu su učešće uzeli istaknuti istraživači, medijski stručnjaci i političari različitih ideoloških i političkih stajališta (Al Jazeera)

Plenarna sesija pod nazivom ”Utrka u naoružanju na Bliskom istoku: realnost i ishodi”, održana je u sklopu 13. Al Jazeera foruma u Dohi, a koji je završen u nedjelju navečer. Sesija se bavila pitanjem utrke u naoružanju u Zaljevu, regije koja se od arene za demonstriranja naoružanja pretvorila u bojno polje.

U prošlosti se utrka u naoružanju u Zaljeva vodila zbog potreba nacionalne sigurnosti i demonstracije moći u pojedinim slučajevima, s obzirom na velike finansijske mogućnosti država regiona. Međutim, ulaskom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u rat u Jemenu, te pružanja podrške oružanim snagama, pogotovo onim u Libiji, zaljevsko oružje je ušlo i na ratno polje, što je bila radikalna promjena u prirodi ovog regiona.    

Panelisti su izrazili svoje mišljenje da se veliki vojni izdaci koje je, naprimjer, potrošila Saudijska Arabija, nisu odrazili na sposobnost vojnih snaga ove države. Kao argument za to navode činjenicu da u četvorogodišnjem ratu u Jemenu nije postignuta nikakva pobjeda.   

Učesnici su upozorili na ulazak nedržavnih skupina i aktera u utrku oružjem, što prijeti još većim napetostima na području u kojem već ima dovoljno kriza i sukoba. Istakli su da Saudijska Arabija zauzima prvo mjesto u svijetu po uvozu naoružanja te da zauzima treće mjesto, nakon Amerike i Kine, kada je riječ o vojnim izdacima.   Pieter Wezeman, istraživač na Međunarodnom institutu za mir u Stokholmu, pojašnjava da velika izdvajanja za naoružanje u regionu ne odražavaju stvarnu vojnu moć u smislu obučenosti, komande, vrste naoružanja i adekvatnosti u postizanju ciljeva. Pozvao je saudijske vlasti da promijene svoju politiku kupovine oružja zbog neučinkovitost u okončanju sukoba, o čemu svjedoče i dešavanja na terenu. 

S njim se slaže i Murat Yesiltas, direktor programa za sigurnosne studije na Institutu Seta u Turskoj, koji je, također, pozvao da se zaustavi utrka u naoružanju. Pojašnjava da postoje tri mogućnosti kada se radi o ishodu ove utrke. Prvi je da će se formirati jednostrana struktura na čelu sa SAD-om, drugi je multipolarna struktura u kojoj će pet država oblikovati geopolitičke značajke na Bliskom istoku. Treća mogućnost je odsustvo svih polova, dok će države i nedržavni akteri voditi poslove na način koji će rezultirati općim haosom u utrci u naoružanju u regionu.

Fobija od Irana

Masud Asad Illahi, ekspert za iransko-arapske odnose, naglašava da se utrka u naoružanju ne veže samo za finansijske mogućnosti regije, već se temelji na fobiji od nečega ili neke države. Pojašnjava da je tokom 70-ih godina postojala fobija od komunizma, 80-ih fobija od iranske revolucije, a zatim u 90-im ”fobija od Iraka” i arapski strah od Saddama Husseina, da bi sada nastupio period ”fobije od Irana”.

Ukazao je kako je zaljevsko oružje izmaklo kontroli, kao što je to slučaj s ratom u Jemenu, prijetnjama Kataru i opsadom ove države. Predlaže da se uspostavi široka regionalna saradnja između država regiona sa pojedinim državama izvana, uključujući Iran, Tursku, Katar, Irak, Kuvajt, Sultanat Oman, Indiju i Pakistan, kako bi se suočilo s onim što je nazvao ”izmicanje zaljevskog oružja kontroli”.

Na drugoj sesiji pod nazivom ”Izazovi američke politike na Bliskom istoku: Zaljev, Iran i Izrael”, učesnici su izrazili svoju sumnju u kredibilitet američke administracije da bude partner u miru čiji je cilj rješavanje palestinskog pitanja. Naglasili su da region trenutno živi period strateškog razotkrivanja, u čemu je uveliko pomogao dolazak američkog predsjednika Trumpa na vlast i njegovi pro-izraelski potezi koji uništavaju mirovni proces.

”Trumpizam”

Mohammed Cherkaoui, istraživač u Al Jazeerinom centru za studije, opisao je američku politiku pod Trumpovom administracijom kao neuravnoteženu. Šta više, ona se prebacuje sa strategije na strategiju i konstantno mijenja stavove u istim pitanjima. Ističe da je ovakva Trumpova politika monopolistička u političkim odlukama i to je pitanje u kojem se sukobljava s institucijom predsjedništva, pa čak i sa republikancima u Kongresu.

Cherkaoui je istaknuo kako je u američkoj vanjskoj politici prisutan haos u vrijeme Trumpove vladavine, skrećući pažnju da umjereni političari vjeruju da je Trump nanio ogromnu štetu američkoj vanjskoj politici, jer donosi odluke o određenim pitanjima a zatim odustaje od istih bez ikakve najave.

Omar Ayasra, jordanski autor i politički analitičar, ukazao je na postojanje američke brutalnosti kada se radi o palestinskom piranju. Trump nastoji da, tokom svog prvog mandata, riješi pitanje u interesu Izraela u svim spornim tačkama. Naglašava da Trump koristi aktualnu situaciju u Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim državama u svoju korist kako bi među Arapima proširio strah od političkog islama, širenja zaraze demokratske tranzicije i organizacije Islamska država Irak i Levant kako bi mogao ostvariti ono što želi.

Na posljednjoj sesiji foruma pod nazivom ”Budućnost uloge Zaljeva u preoblikovanju ravnoteže moći na Bliskom istoku” učesnici su se složili da je trenutna kriza u Zaljevu uzrokovala velike gubitke svim državama članicama Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) kada se radi o strateškoj težini, što se loše odrazilo na njihove regionalne uloge. Svoju pažnju su usmjerili na ovu krizu, umjesto da se bave vanjskim izazovima.

Ovogodišnji 13. Al Jazeera forum, koji se održavao pod nazivom ”Zaljev – od krize do smanjenja strateškog utjecaja”, smatra se jednim od najvažnijih događaja u godini koji organizira Al Jazeera Media Network sa svim svojim institucijama. Na forumu su učešće uzeli istaknuti istraživači, medijski stručnjaci i političari različitih ideoloških i političkih stajališta.

Izvor: Al Jazeera