Al Jazeera Forum: Zaljev i arapski svijet u svjetlu svjetskih promjena

U Dohi je počeo dvanaesti Al Jazeerin Forum, koji se održava 28. i 29. aprila, a tema je “Zaljev, Arapi i svijet uslijed aktuelnih dešavanja”. 

Godina 2018. svjedočila je različitim incidentima i intervencijama u odnosima Arapa, kazao je na otvaranju Foruma predsjednik Upravnog odbora Al Jazeere Hamad bin Thamer Al Thani.

“Ova regija postala je arena nadmetanja i eskalacija. Situacija je vrlo kompleksna. Fabricirana blokada je vrlo teška za Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC) i budućnost. Kriza je duboka. Ima utjecaj na povjerenje među ljudima, a ono je izgubljeno. Zbog toga je i ovaj Forum dobra prilika da se sve to razmotri. Nadamo se da ćemo kroz Forum ugostiti različit mislioce, političare da diskutuju o reflekciji krize”, dodao je on.

Na Forumu će se diskutirati o temama: Godinu dana nakon početka Zaljevske krize; rezultati i potencijalni smjer razvoja događaja; Iran i Zaljev između saradnje, takmičenja i konfrontacije; Mogući scenariji na Bliskom istoku; Mediji tokom kriza i prelaznih perioda; Palestinski slučaj nakon američkog priznanja Jerusalema za glavni grad Izraela i „sporazum stoljeća“; Bliski istok između regionalnih i globalnih savezništa koja se mijenjaju; Da li će društveno-ekonomske poteškoće u arapskom svijetu izrasti u novi val promjena u regiji.

Ova regija postala je arena nadmetanja i eskalacija, kazao je Hamad bin Thamer Al Thani

Na sesijama će govoriti vodeći svjetski stručnjaci, profesori i istraživači, kao i bliskoistočni i evropski zvaničnici, te predstavnici medija.

Prvog dana Foruma će izlaganja imati Majed Al Ansari, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kataru i istraživač na Institutu za društvena i ekonomska istraživanja (SESRI), zatim Abdulla Al Ghailani, profesor društvenih nauka na Medicinskom fakultetu u Omanu, Faisal Abu Sulaib, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kuvajtu, Cinzia Bianco, viša analitičarka Gulf State Analyticsa te Mohamned Si Bachir, profesor političkih nauka na L'Ecole Nationale Supérieure de Sciences Politiques.

Najveći istraživački i medijski događaj

Gotovo godina je prošla od početka Zaljevske krize 5. juna 2017. sa kopnenom, morskom i zračnom blokadom Katara. Iako je Kuvajt pokrenuo diplomatsku incijativu za njeno rješavanje, kriza još traje, što dodatno pogoršava odnose zaljevskih zemalja. Kriza je također utjecala na regionalnu situaciju i rezultirala formiranjem saveza sa različitim ciljeva i suprotstavljenim agendama. O ovome, kao i o drugim temama, raspravljat će se na Forumu.

Na sesijama će govoriti vodeći svjetski stručnjaci, profesori i istraživači, kao i bliskoistočni i evropski zvaničnici, te predstavnici medija

Al Jazeera Forum je najveći istraživački i medijski događaj koji organizuje Al Jazeera Network. Njegov cilj je da bude platforma za razgovore o važnim političkim i strateškim varijablama koje čine arapski svijet i Bliski istok. 

Forum također okuplja novinare, istraživače, stručnjake i donosioce odluka iz različitih dijelova svijeta kako bi razmijenili ideje i mišljenja u otvorenim diskusijama. 

Izvor: Al Jazeera