Al Jazeera Balkans obilježava osmu godišnjicu

Reporteri Al Jazeere Balkans izvještavaju sa svih kriznih žarišta, lokalnih i svjetskih (Al Jazeera)

Al Jazeera Balkans, prvi news kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja, u ponedjeljak obilježava osam godina rada.

Od prvog dana postojanja reporterske ekipe Al Jazeere Balkans donose vijesti i priče sa svih kriznih žarišta, lokalnih i svjetskih, te pokrivaju najvažnije događaje ne samo na zapadnom Balkanu nego u cijeloj Europi, na Bliskom Istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Uz središnji studio u Sarajevu, Al Jazeera Balkans emitira vijesti i priprema emisije u regionalnim centrima u Zagrebu i Beogradu, a njezini dopisnici izvještavaju iz Skoplja, Prištine, Niša, Podgorice, Banje Luke, Ljubljane, Londona i Washingtona.

Vijesti, dokumentarci, emisije…

Al Jazeerin portal i njegovi novinari, multimedijalisti, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktualnih događanja, ali i mnoge ljudske priče, koje su potaknule akcije za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Mišljenja i blogovi pokrili su mnoge društvene fenomene na području jugoistočne Europe, ali i svugdje gdje Al Jazeera Balkans ima publiku.

Od prvih vijesti, simbolično emitiranih 11. 11. 2011., Al Jazeera Balkans kroz sve sadržaje koje priprema postavlja visoke profesionalne i tehničke standarde te nastoji ponuditi sadržajan i informativan program.

Uz informativni program i vijesti koje se emitiraju od podneva do ponoći, prikazane su stotine dokumentarnih filmova, veliki broj intervjua i reportaža s terena, emisija poput Konteksta i Kontrasta, Granica Istoka, Objektiva, Oni pobjeđuju, Recite Al Jazeeri, Tribine i Sportskog magazina, te Al Jazeera Businessa i Al Jazeera Svijeta.

Brojne nagrade i priznanja

Za svoj je rad Al Jazeera Balkans dobila brojna priznanja te postala prva televizija s prostora Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu.

Time je došla u sami vrh, ispod kojeg su se našli televizijski divovi poput CCTV Newsa, Euronewsa, France 24, i24 News, Rai News 24 i drugih.

Također, Al Jazeera Balkans nekoliko je puta proglašena najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta.

Medijska mreža Al Jazeera nedavno je obilježila 23 godine postojanja.

Izvor: Al Jazeera