Al Jazeera Balkans najpoželjniji poslodavac u medijskom sektoru

Al Jazeera Balkans među deset je najpoželjnijih poslodavaca u BiH (Arhiva)

Prema mišljenju bh javnosti, najpoželjniji poslodavac u BiH za 2018. godinu je kompanija dm drogerie markt, kojoj je ova prestižna titula dodijeljena treću godinu zaredom, a Al Jazeera Balkans proglašena je za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru medija, na svečanoj ceremoniji održanoj u petak u hotelu Holiday u Sarajevu.

Priznanje Najpoželjniji poslodavac u BiH dodjeljuje kompanija Kolektiv – Posao.ba, koja već dvanaest godina organizuje opsežno istraživanje tokom kojeg građani putem portala Posao.ba imaju priliku glasati za poslodavce koji po njihovom mišljenju zaslužuju titulu najpoželjnijih.

Najbolji poslodavci

Proglašenju najpoželjnijih poslodavaca je prethodilo dvomjesečno istraživanje u kojem su učestvovali ispitanici iz cijele Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg je određen poredak TOP 10 najpoželjnijih poslodavaca.

Među TOP 10 poslodavaca za 2018. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se kompanije HIFA Group, BH Telecom, Violeta, Coca-Cola HBC BH, Bosnalijek, Al Jazeera Balkans, Elektroprivreda BiH, HOLDINA i Bingo.

Ove godine, metodologija izbora Najpoželjnijeg poslodavca u BiH je dodatno unaprijeđena kako bi se osigurala autentičnost  rezultata istraživanja, a još jedna novost u odnosu na prethodne izbore je da su učesnici istraživanja pored izbora za TOP 10 poslodavaca, mogli glasati i za najpoželjnije poslodavce u čak 15 sektora.

Rekordan broj glasova

Tako je u sektoru Marketinga i PR-a, za najpoželjnijeg poslodavca izabrana kompanija Altermedia, u sektoru Hotelijerstva i turizma kompanija Sol Azur & Buena Vista, a u sektoru Računovodstva i revizije, kompanija Deloitte BiH. Prvoplasirana kompanija u sektoru Farmacije je kompanija Bosnalijek, u sektoru Medija, kompanija Al Jazeera Balkans, dok je za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru Proizvodnje izabrana kompanija Violeta.

Za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru Prehrane, proglašena je kompanija BIMAL d.d., u sektoru Maloprodaje, kompanija dm drogerie markt, te HIFA Group u sektoru Nafte i plina. U sektoru Fashion & Retail, najpoželjniji poslodavac je kompanija Inditex.

Kad je riječ o Javnom sektoru, najpoželjniji poslodavac je kompanija BH Telecom, dok je u ICT sektoru to kompanija Microsoft BiH. U FMCG sektoru najpoželjniji poslodavac je Coca-Cola HBC BH, u Finansijskom sektoru kompanija UniCredit Bank, a u Distributivnom sektoru, prvo mjesto je pripalo kompaniji ORBICO.

Prema riječima organizatora, ove godine je zabilježen rekordan broj od 147.089 glasova, a za najpoželjnijeg poslodavca su glasali građani iz cijele BiH, ali i iz inostranstva. Najveći broj glasova je došao iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Banja Luke, Zenice, Bijeljine, Bihaća, Brčkog, Cazina i Travnika.

Izvor: Agencije