Al-Jabri: Bin Salman je poslao agente u Kanadu

U tužbi podnijetoj u Washingtonu, al-Jabri je optužio princa da je 2018. poslao udarni odred u Kanadu da ga ubiju i raskomadaju (EPA)

Bivši visoki saudijski obavještajni zvaničnik i blizak saveznik američkih obavještajnih službi optužio je prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS) da je uzeo njegovu djecu kao taoce i da ga je namjeravao ubiti jer ima saznanja koja mogu biti štetna za princa i njegov uspon na vlast, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Radio Slobodnu Evropa (RSE) i pisanje svjetskih medija.

Kanada navodno povećava sigurnost oko bivšeg saudijskog obavještajnog zvaničnika Saada al-Jabrija koji tuži Bin Salmana zbog navodnog pokušaja ubistva 2018. godine, piše agencija AFP pozivajući se na kanadske medije.

List Globe And Mail navodi da su kanadske sigurnosne službe obavještene o novom pokušaju napada na al-Jabrija, koji živi na neotkrivenom mjestu u regiji Toronta.

Al-Jabri je, dodaje AFP, služio kao šef za kontraobavještajne poslove pod princom Mohammedom bin Nayefom kojeg je 2017. svrgnuo MBS odredivši mu kućni pritvor. U to vrijeme je al-Jabri bio u inostranstvu, pa je u strahu za svoj život odbio zahtjev da se vrati u domovinu i preselio se u Kanadu gdje živi njegov sin.

‘Sudbina popuh Khashoggijeve’

U tužbi podnijetoj 6. augusta pred sudom u Washingtonu, al-Jabri je optužio princa da je 2018. poslao udarni odred u Kanadu da ga ubiju i raskomadaju, što bi bila ista sudbina koja je dvije sedmice ranije zadesila saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Al-Jabri je u tužbi naveo kako ga žele ubiti jer je imao saznanja o aktivnostima MBS-a koje bi mogle ugroziti njegov blizak odnos koji neguje s administracijom Donalda Trumpa.

Al-Jabri je u dokumentu opisan kako veteran u Vladi Saudijske Arabije s iskustvom od 39 godina rada i kao stručnjak za pitanja nacionalne sigurnosti i protivterorizma, navodi kanadski CBC, ističući da dokument na 106 stranica djeluje poput špijunskog trilera.

Kao takav, navodi se u tužbi, malo ljudi zna više o MBS-u od al-Jabrija, uključujući i njegovo navodno korumpirano poslovanje i stvaranje tima ličnih plaćenika nazvanih Odred tigrova, koji su, prema tvrdnjama iz građanske tužbe, stajali iza ubistva Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Oteta djeca

Al-Jabri, dvostruki državljanin Malte i Saudijske Arabije, pobjegao je iz kraljevine prije tri godine. Bin Salman je nekoliko je puta naredio al-Jabriju da se vrati kući zaprijetivši mu da će „upotrebiti sva dostupna sredstva“.

„Svakako ćemo doći do vas“, navodno je insistirao prijestolonasljednik.

U tužbi se navodi da su saudijski agenti hakirali al-Jabrijev mobilni telefon i zamrzli njegove bankovne račune, kao i da je MBS odredio pritvor i otmicu članova al-Jabrijeve porodice uz naglasak da je dvoje njegove djece „nestalo“ sredinom marta, dok je druga rodbina uhapšena i mučena.

Bivši visoki saudijski zvaničnik ističe kako decenijama imao blizak odnos s američkom obavještajnom službom zbog čega predstavlja prijetnju reputaciji MBS-a u Washingtonu i njegovom eventualnom usponu na tron, ističe Guardian.

Al-Jabri je, dodaje list, bivši obavještajni zvaničnik koga su kolege u SAD i Velikoj Britaniji pohvalile zbog pomaganja sigurnosti Zapada uslijed pretnji Al-Kaide.

Nove tvrdnje stižu samo nekoliko sedmica nakon što je Guardian izvijestio da je još jedan Saudijac koji živi u egzilu u Kanadi upozoren da je njegov život možda ugrožen saudijskim režimom. Omara Abdulaziza, bliskog Khashoggijevog saradnika, kanadske vlasti su upozorile da je „potencijalna meta“ Saudijaca i da moraju poduzeti mjere opreza radi njegove zaštite.

Rastrzani odnosi SAD-a i S. Arabije

Eksplozivne tvrdnje nekad visokog saudijskog zvaničnika kojeg CIA smatra zaslužnim za spašavanje američkih života od napada, mogu dodatno narušiti rastrgani odnos SAD-a  s Rijadom, ocjenjuje Washington Post.

Nakon Khashoggijeve smrti 2018. godine, demokratski i republikanski kongresmeni koji su ranije smatrani postojanim saveznicima kraljevine, okrenuli su leđa mladom prijestolonasljedniku, ali je on imao podršku Trumpa koji je odbio prihvatiti ocjenu CIA-e da je MBS vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija.

Al-Jabri u parnici navodi da princ vjeruje da je al-Jabri „odgovoran“ za zaključak CIA-e i smatra ga preprekom u daljoj konsolidaciji moći. Sadašnji i bivši službenici upoznati s ocjenom CIA-e o Khashoggijevoj smrti, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, rekli su da su skeptični da je al-Jabri igrao tako ključnu ulogu, ali da je moguće da MBS možda vjeruje u to.

Al-Jabrijeva tužba je prvi put slučaj da je bivši visoki saudijski zvaničnik javno optužio MBS-a, de facto vladara u kraljevini, da je provodio široku, a ponekad i nasilnu kampanju za utišavanje glasova koji su ga kritizirali, ukazuje New York Times.

Neki pravni stručnjaci ipak ne vjeruju da će al-Jabrijev slučaj značajno napredovati, ali da je moguće da je stvarni cilj tužbe stvaranje javnog foruma o temama koje on navodi, dodaje list.

Izvor: Agencije