Al-Husin zatočen 7,5 godina bez optužbe: Ako nisam kriv, tužit ću BiH

Sirijski državljanin Imad al-Husin, koji je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu proveo 7,5 godina bez optužbe, najavio je kako će tužiti Bosnu i Hercegovinu zbog zatočenja.

“Ako sam kriv, neka mi sude. Ako nisam, onda ću ja tužiti njih zbog toga što su me tamo držali 7,5 godina. Izazivam Bosnu i Hercegovinu da idemo na pošteno suđenje i neka dokažu da sam prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, rekao je Al-Husin, gostujući u programu Al Jazeere.

Prepričao je kako svih godina koje je proveo u Imigracionom centru nije uspio saznati zbog čega je tamo zadržan. “Postojala su samo dva novinska članka na osnovu kojih su me proglasili prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Drugi razlog BiH nije dala”, tvrdi.

Ne žali se na postupanje službenika koji su pazili na njega, te navodi kako nije imao problema. Priča kako je sebi napravio takav ambijent da bude nezavisan od ostatka centra i drugih korisnika, pa nije imao ni obaveze kao što su oni imali. Posljednje četiri godine nije ni koristio hranu koju pripremaju u centru, nego je sam brinuo o tome.

“Da sam vjerovao da će me prije 7,5 godina tamo zadržati, napustio bih Bosnu i Hercegovinu. Ali sudbina je takva i to je bila Božija odluka”, prepričava.

Bez dokumenata

Požalio se i kako je bez dokumenata, jer mu je sirijski pasoš koji je posjedovao odavno istekao, a sve bh. dokumente je predao vlastima.

“Na zapadu ima dosta ovakvih slučajeva. Ostajem ni na nebu ni na zemlji. Nisam ni stranac, a ni čovjek koji je deportovan, jer je moja deportacija zaustavljena. Nisu mi ni dali direktne upute šta treba da radim, nego samo piše za ta javljanja i da moram paziti s kim razgovarati i kontaktirati. A šta ako mi neko priđe, kako da mu kažem da je opasan i okrenem se”, pita Al-Husin.

Naveo je i kako se “mora naviknuti na ovakav način slobode”, ali mu je drago što je ponovo sa svojom porodicom. Njima će, kako je najavio, i posvetiti najviše pažnje u danima koji su pred njim.

“Još ne vjerujem da sam kod kuće. Nijedno unuče nisam vidio, jer su se rodili dok sam bio tamo. Nedostajali su mi. Imam dobar tim advokata, naći ćemo neko rješenje”, zaključio je Imad al-Husin.

Izvor: Al Jazeera