Oglasi

Al Gore poručio Trumpu da podnese ostavku

Bivši potpredsjednik smatra da Trump treba otići, a Mitt Romney kaže da se mora izviniti za komentare o Charlottesvilleu.
Al GoreAl Gore je, upitan ima li kakav savjet za Trumpa, odgovorio je: 'Daj ostavku'EPA - Arhiva

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Al Gore poručio je predsjedniku Donaldu Trumpu da podnese ostavku, dok mu je nekadašnji republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney poručio da se ispriča američkim građanima za komentare o zbivanjima u Charlottesvilleu, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

U intervjuu za LADbible, upitan ima li kakav savjet za Trumpa, Gore je odgovorio: "Daj ostavku".

Nakon brojnih kritika zbog činjenice da u prvom javnom obraćanju nakon nasilja u Charlottesvilleu nije osudio bijele suprenaciste i rasizam, Trump je osudio smrtonosni napad automobilom na ljude koji su se okupili na prosvjedima protiv skupa bijelih supremacista.

Poručio je da je rasizam zlo i da su oni koji čine nasilje u to ime kriminalci i grubijani.

Trump: Krivnja na obje strane

"Svi oni koji su počinili kazneno djelo, bit će izvedeni pred lice pravde. Najoštrije osuđujemo ovo teško pokazivanje nasilja kojem nema mjesta u Americi. Kao što sam rekao više puta ranije, bez obzira na boju kože, svi živimo prema istim zakonima i svi pozdravljamo istu divnu zastavu i sve nas je stvorio veliki Bog. Trebamo se ujediniti i osuditi mržnju i nasilje", poručio je američki predsjednik.

No, nakon toga je ponovno podignuo prašinu rekavši kako krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti "na obje strane".

Na kaotičnoj konferenciji za medije u Trumpovom neboderu u New Yorku, on je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u gradiću u Virdžiniji i prosvjednike koji su došli izraziti negodovanje zbog njihovog okupljanja.

"Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama. Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali grupu koja je bila agresivna. S druge ste imali grupu koja je isto tako bila veoma nasilna. To niko ne želi reći", kazao je.

Trumpovo zakašnjenje s osudom, a potom i izjave o krivnji s obje strane, izazvale su bojne kritike javnosti i političara te su ga kritizirale i ljevica i desnica.

Distanciranje republikanaca

Mnogi republikanci distancirali su se od njegovih izjava o okupljanju bijelih supremacista u Virdžiniji, u kojima je istaknuo kako vjeruje da za sve što se dogodilo treba okriviti obje strane.

Dva bivša predsjednika, otac i sin Bush, izdali su zajedničko priopćenje u kojem stoji da Amerika mora odbaciti fanatizam, antisemitizam i sve oblike mržnje.

Tridesetdvogodišnja Heather Heyer je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields (20) namjerno zaletio automobilom u protuprosvjednike.

Izvor: Al Jazeera i agencije