Oglasi

Al-Azhar i tumačenje egipatskog Ustava

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić razgovarao je s profesorima svjetski čuvenog univerziteta u Egiptu.

Čuveni kairski univerzitet Al-Azhar osnovan je prije 1040 godina. Najstariji univerzitet i najcjenjenija obrazovna ustanova u cijelom islamskom svijetu već stoljećima obrazuje kadrove iz cijelog svijeta.

Mišljenje Al-Azhara uvijek se sa pažnjom slušalo. Tako je i sada, u vrijeme egipatske političke krize i rasprava o Nacrtu novog egipatskog Ustava, javlja iz Kaira reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Studenti iz 120 zemalja

Prof. dr. Muhamed Gamiai, zadužen za odnose s javnošću, kaže da Azhari Šerif - Časni azhar, kako ga iz poštovanja muslimani nazivaju, okuplja studente iz 120 zemalja, koji se, nakon okončanja studija, vraćaju u svoje domovine, postajući vodeće ličnosti i u vjerskom i u političkom životu.

"Jedna od karakteristika Časnog Azhara, koja se ne može pronaći ni u jednoj drugoj ustanovi, jeste da se ovdje studira i nauka općenito i šerijat - islamsko pravo - i jezici. Dodajući mu ključnu karakteristiku, a to je središnji put, islamska zlatna sredina", rekao je Gamiai.

U Egiptu se uvijek sa pažnjom slušalo šta kaže Al-Azhar, kao vrhovni tumač šerijata. Pogotovo sada, jer se i u starom egipatskom Ustavu, kao i u Nacrtu novog, navodi da niti jedan zakon u ovoj zemlji ne smije biti u suprotnosti s islamskim principima.

Profesor doktor Abd-al Daii Nasiir, član Ustavotvorne skupštine koja je radila na izradi nacrta novog Ustava, pojašnjava da drugi član i starog Ustava i Nacrta novog daje identičnu poziciju islamskom pravu u egipatskom društvu.

Do mimoilaženja je došlo u tumačenjima drugih dijelova novog ustavnog dokumenta.

"Zašto principi islamskog prava? Zato što se u osnovama ne razlikujemo. Razlike dolaze tek kasnije, u daljim promišljanjima."

Nasiir kaže da razumije strah dijela egipatskih građana, jer problemi nastaju u razumijevanju teksta i načinu njegove primjene.

Različitost mišljenja

No, odlučno odbacuje mogućnost da je Al-Azhar u službi bilo čije politike.

"Mi nismo nikakva politička organizacija. Nemamo nikakav politički cilj. Predstavljamo muslimansku zajednicu, u cjelosti. Radimo na očuvanju zdravih islamskih vrijednosti, zabrani pokušaja srozavanja islamskog obrazovanja i sprečavanju korištenja vjere kao sredstva. Vjera je uvijek cilj, nikada sredstvo."

Na Al-Azharu se potiče različitost mišljenja, prof. dr.Mahmud Azab, profesor na Sorbonni, koji se, nakon 25 godina, odlučio, na poziv rektora Al-Azhara, vratiti iz Francuske.

"Različitosti su dobre, jer donose šarolikost i bogatstvo. I - različiti trebaju živjeti zajedno", smatra Azab.

Izvor: Al Jazeera