Al-Aqsa: Izraelska policija suzavcem i gumenim mecima na Palestince

Vjernici su obavljali noćnu molitvu kada je policija intervenisala na jednom od ulaza u džamiju (Anadolija)

Najmanje 13 Palestinaca je povrijeđeno u utorak navečer kada je izraelska policija ispalila suzavac i gumene metke na vjernike u kompleksu džamije Al-Aqsa, saopštio je palestinski Crveni polumjesec.

Vjernici su obavljali noćnu molitvu kada je policija intervenisala na jednom od ulaza u džamiju, što je posljednja eskalacija nasilja otkad su izraelske vlasti uvele nove sigurnosne mjere na tom za muslimane svetom mjestu, javlja Anadolija.

Kriza je eskalirala prethodnih sedmica kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Aqse, a sve je rezultiralo općim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aqse.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Aqse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala na ulaze u kompleks. Lokalni Palestinci protestovali su zbog toga i odbijali ući u kompleks, već molitve obavljali ispred njega.

Veze s Izraelom ostaju zamrznute

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da će kontakti Palestine sa Izraelom i dalje ostati zamrznuti.

“Ukoliko situacija ne bude u potpunosti onakva kakva je bila prije 14. jula, promjena neće biti”, rekao je Abbas novinarima uoči sastanka s palestinskim rukovodstvom u Ramallahu.

Istakao je kako očekuje da izraelske vlasti uklone sve mjere koje su dosad poduzele u Al-Aqsi.

“Sve izraelske mjere u Jerusalemu moraju ovog trena biti uklonjene”, kazao je Abbas, dodajući da će palestinsko rukovodstvo pratiti šta će se dešavati narednih dana, te odlučiti o novim koracima.

Nakon kritika i pritiska međunarodne zajednice, izraelske vlasti su kasno u ponedjeljak odlučile ukloniti detektore metala na ulazima u džamiju Al-Aqsa.

U saopćenju izraelskog sigurnosnog vijeća je navedeno kako će detektori metala biti zamijenjeni naprednom tehnologijom, odnosno drugim mjerama predostrožnosti.

Izvor: Agencije