Akvizicije vrijedne 4.200 milijardi dolara

Prethodni rekord za spajanja i akvizicije je 4.100 milijardi dolara, dostignut 2007. godine (Getty Images)

Globalna spajanja i preuzimanja dostigla su ove godine novu rekordnu vrijednost od 4.200 milijardi dolara, premašivši raniji rekord postavljen prije finansijske krize, pokazali su podaci Thomson Reutersa.

Spajanje farmaceutskih kompanija Pfizer i Allergan – drugo najvrednije spajanje kompanija u historiji – povećalo je ovogodišnju vrijednost preuzimanja i spajanja na 4.200 milijarde dolara, čime je premašeno 4.100 milijardi dolara dostignutih 2007. godine.

Ove godine je došlo do ubrzanja takvih aktivnosti, budući da samouvjereni menadžerski timovi na čelu kompanija koje raspolažu ogromnim novčanim iznosima traže prilike u potrazi za rastom nekoliko lošijih godina nakon globalne finansijske krize.

Pfizer, proizvođač “viagre”, objavio je u ponedjeljak da će kupiti proizvođača “botoxa” Allergana za 160 milijardi dolara.

To spajanje najavljeno je za manje od dvije sedmice nakon što je najveći svjetski proizvođač piva AB InBev dao ponudu za SABMiller, vrijednu gotovo 106 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Skupa spajanja

Ako te transakcije budu zaključene, Pfizerov ugovor će biti drugi u ovoj godini koji je premašio 100 milijardi dolara, što je prag koji su ranije prešla samo četiri spajanja.

Pfizer redovno doprinosi aktivnostima preuzimanja i spajanja, pri čemu je šest od 20 najvećih farmaceutskih ugovora uključivalo ovu kompaniju, pokazuju podaci.

Najnoviji sporazum Pfizera podiže globalnu aktivnost spajanja u zdravstvenom sektoru na 649,4 milijarde dolara, što je više od aktivnosti u tom sektoru u prethodne dvije godine.

Najveći posao u historiji bio je onaj između Vodafone Airtoucha i Mannesmanna iz 1999. godine, vrijedan 202,8 milijardi dolara.

Izvor: Agencije