Aktivisti srušili konfederacijski spomenik u Durhamu

Aktivisti su u ponedeljak navečer, uz pomoć konopca, srušili spomenik ispred suda u Durhamu (AP)

Demonstranti u Durhamu, američka savezna država Sjeverna Karolina, srušili su skoro stoljeće staru statuu vojniku Konfederacije, dva dana nakon što je u Virdžiniji izbilo nasilje na protestu bijelih nacionalista protiv planiranog uklanjanja spomenika Roberta Leeju, komandantu snaga Juga u američkom građanskom ratu.

Aktivisti su u ponedeljak navečer, uz pomoć konopca, srušili spomenik ispred suda u Durhamu, a na videosnimku objavljenom na internetu vidi se kako demonstranti, među kojima je bilo ljudi različite boje kože, šutiraju srušenu bronzanu statutu dok desetine okupljenih pjevaju i kliču, prenosi danas agencija AP.

Protest u Durhamu bio je odgovor na skup zagovarača bijele nadmoći koji je u subotu održan u Charlottesvilleu u Virdžiniji, a na kojem su izbili sukobi između prodesničarskih grupa i kontramitingaša, pri čemu je ukupni tragični bilans nasilja – troje poginulih i 35 povrijeđenih.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je sinoć kako je „rasizam zlo“, nazivajući Ku Klux Klan (KKK), neonaciste i bijele rasiste „kriminalcima i nasilnicima“,

Lider SAD-a je ovo poručio nakon što se proteklih dana našao na udaru brojnih kritika zbog izjave da su „mnoge strane“ krive za nasilje i navodnog odbijanja da kritizira ekstremno desničarske grupacije koje propagiraju mržnju.

Stotine simbola Juga

Spomenik konfederacijskim vojnicima u Durhamu podignut je 1924. godine i prikazuje vojnika sa puškom u ruci. Okupljeni su kazali kako se nadaju da će se slično desiti i u drugim gradovima SAD-a.

Bree Newsome, aktivistica koja je uhapšena 2015. godine jer je u Južnoj Karolini skinula zastavu Konfederacije, kazala je kako postoje zakoni koji brane uklanjanje ovih „simbola rasizma“.

Procjenjuje se kako konfederacijskih simbola u 31 američkoj državi ima više od 700.

„Javnost se sve više protivi spomenicima Konfederaciji na javnim mjestima. Praksa građanske neposlušnosti ima svoju ulogu u demokratiji jer postoje vremena kada su zakoni nepravedni. Da bi došli do pravde, moramo dovesti u pitanje te zakone“, kazala je ona za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije