Aktivisti: Saudijske vlasti uhapsile imama Harema u Mekki

Šeik Al Taleb jedan je od desetaka utjecajnih Saudijaca koje su uhapsile vlasti iz Rijada (Arhiva)

Saudijske vlasti uhapsile su Saleha Al Taleba, imama i propovjednika (hatiba) Harema u Mekki, potvrdio je Twitter nalog grupe aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl), dodajući da je razlog hapšenja govor koji je održao u Haremu o zlu i potrebi osude onoga ko radi zlo.

Šeik Al Taleb je u svojoj posljednjoj propovijedi uputio oštre riječi onima koje je nazvao “nepravednim tiranima”. Al Taleb potiče iz okoline Rijada, iz porodice poznate po učenosti i religioznosti.

Posljednju poruku na Twitteru Al Taleb je poslao nekoliko sati prije hapšenja u nedjelju. On se obratio hodočasnicima povodom Dana tervije (osmog dana mjeseca zu-l-hidže) i objavio dio govora koji je u petak održao u Mekki.

Hapšenje utjecajnih

Vijest o hapšenju Al Taleba još nisu potvrdili njegovi bližnji, kazao je saudijski aktivista za ljudska Yahya Assiri, te dodao da je ona vjerodostojna s obzirom da saudijske vlasti hapse svakog ko kritizira bilo koji postupak Rijada.

Assiri je u gostovanju na vijestima Al Jazeere kazao da je Al Taleb uhapšen zbog govora ili zbog nečeg drugog, budući da saudijske vlasti ciljaju svaku osobu koja uživa popularnost u Saudijskoj Arabiji, čak i one koji ne izražavaju određeno mišljenje.

Vijest o hapšenju imama Harema pokrenula je niz reakcija na Twitteru. U jednoj objavi se navodi: “Mene, ustvari, čudi to što Šeik Saleh nije ranije uhapšen, zato što od početka svog angažmana u Mekkanskom Haremu istupa veoma snažno i hrabro. Govori istinu i ne boji se ničega. Podsjeća na stanje muslimana širom svijeta. Molimo Boga da ga sačuva i oslobodi njega i ostale uhapšene.”

Drugi korisnik ove društvene mreže dodaje: “Nije ostao nijedan šeik koji uživa kredibilitet, a da nije uhapšen”.

Negiranje vijesti

S druge strane, neki korisnici negiraju vijest o hapšenju, navodeći da je Šeik Al Taleb predvodio večernju molitvu u nedjelju, uz objavu zvučnog zapisa, bez fotografije imama.

Ovim hapšenjem Šejh Al Taleb se svrstao uz desetke misionara, mislilaca i građanskih aktivista koji su uhapšeni u Saudijskoj Arabiji od septembra prošle godine. Grupa Zatvorenici savjesti navodi da vlasti u Rijadu namjeravaju održati tajna suđenja osmerici istaknutih zatvorenika, među kojima su Salman al-Awda i Awad Al-Qarni.

Kraljevina šuti o hapšenjima i njihovim razlozima, premda procurile informacije govore da su mnogi uhapšeni bili žrtve kršenja ljudskih prava, uključujući upotrebu sile kako bi priznali djela koji nisu počinili ili kako bi se ogradili od kritičkih stavova prema vlastima.

Kampanja hapšenja istaknutih ličnosti izazvala je brojne međunarodne osude. To je bio uzrok diplomatske krize između Saudijske Arabije i Kanade. SAD je u maju kritizirao kampanju hapšenja koju je pokrenuo Rijad, dodajući da “pomno” prati situaciju.

Ova hapšenja je organizacija Amnesty International ocijenila “strašnim”.

Izvor: Al Jazeera i agencije