Aktivisti protiv Obaminog govora na Mandelinoj manifestaciji

Organizatori kažu da je Mandela veoma poštovao Obamu (Reuters)

Na fondaciju Nelsona Mandele vrši se pritisak da povuče poziv upućen bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami.

Obama je pozvan da narednog mjeseca otputuje u Južnu Afriku kako bi održao predavanje na menifestaciji koju organizuje ta nevladina organizacija povodom stogodišnjice rođenja borbe protiv apartheida, rođendana Nelsona Mandele.

U otvorenom pismu, organizacija Cage Afrika navodi da je Obama za vrijeme svog osmogodišnjeg mandata kao američki predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, bio direktno odgovoran za vojne operacije na afričkom tlu, uključujući specijalne operacije bespilotnim letjelicama.

„Davanje ovom čovjeku prostor da govori, značilo bi direktno odobravanje ovih akcija, nešto protiv čega bi Nelson Mandela sigurno ustao“, navodi se u pismu objavljeno ranije ovog mjeseca.

„To je posebno bitno spomenuti zbog naslijeđa Nelsona Mandele koji je nekada bio proglašen ‘teroristom’ i zbog toga bio zatvaran i mučen, i koji se uprkos tome, smatra jednim od najistaknutijih boraca za pravdu širom svijeta“.

Održavanje 16. godišnje manifestacije zakazano je za 17. juli u Johannesburgu. Najmanje 9.000 ljudi se očekuje na događaju na kojem bi Obama trebao govoriti o „Obnavljanju naslijeđa Mandele i pomociji građanskog aktivizma u promjeni svijeta“.

Karen Jayes, glasnogovornica organizacije Cage Africa, za Al Jazeeru je rekla kako bi u slučaju neuspjeha da se Obamina pozivnica povuče, to smo potvrdilo da je fondacija Nelsona Mandele dio onoga što mnogi vide kao “blijeđene” Mandelinog naslijeđa.

Odgovarajući na kritike organizacije Cage Africa, iz fondacije Nelson Mandela nisu potvrdili da li ponovno razmatraju poziv, ali se priznali da su “ozbiljno shvatili zabrinutost”.

Glasnogovornica Mandeline fondacije Lunga Nene kazala je Al Jazeeri da je Obama izabran kao dio posebnog fokusa organizacije na ostavštinu s obzirom da se ove godine navršava 100 godina od rođenja Nelsona Mandele.

Nene je rekla da je Mandela, bivši predsjednik i junak u borbi protiv apartheida Južne Afrike, iskazivao “veliko poštovanje prema predsjedniku Obami”.

“Kao naslijeđena institucija, morali smo se uhvatiti i za borbu s Madibainim naslijeđem, posebno zbog mladih ljudi”, dodala je Nene, koristeći ime klana po kojem je Mandela poznat u Južnoj Africi

„Obojica vođa (Obama i Mandela) bili su suočeni sa teškim okolnostima za vrijeme svog mandata, i mnogi su se osvrnuli na greške i kajanja nakon napuštanja funkcija, Pitali smo predsjednika Obamu da spomene ove stvari“, kazala je Nene.

Barack Obama

Izbor Baracka Obame 2009. prvog crnog američkog predsjednika, pobudio je puno optimizma u cijeloj Africi. Uvjerenje tog vremena je bilo da će Obama, čiji je otac rođen u Keniji, lično investirati u taj kontinent.

Ali na kraju predsjedavanja, analitičari ističu da Obama nije ispunio očekivanja, navodeći njegove nejasne političke poteze i nastavak paternalističkog pristupa Africi koji je na kraju ipak postavio prioritet američku sigurnost ispred privredne saradnje i ulaganja.

„Obama će biti pamaćen po militarizaciji američke vanjske politike na afričkom kontinentu, njegovoj upotrebi dronova, useljeničkoj politici i razornim intervencijama u Libiji“, rekao je Oumar Ba, profesor Afričko-američkih nauka u Morehouseu, Atlanti.

U svom govoru iz 2015. godine u sjedištu Afričke unije u Etiopiji, Obama je pozvao neke od starijih državnika na kontinentu da odstupe. Ali, kritičari su rekli da predsjednik SAD-a nije imao “moralno pravo da to sugeriše Afrikancima”, iako je nakon toga pružio podršku najvećim autokratskim vođama na kontinentu.

“Obama je slijedio istu predatorsku i kriminalnu politiku koja je izazivala međunarodni bijes i mržnju kao i njegov prethodnik George W. Bush”, rekao je Ibrahim Vawda, Media Review Network.

“Njegova izjavljena ideja promocije demokratije u Africi bila je apsurdna i licemjerna”, dodao je.

Glasnogovornik Obamine fondacije je poručio da se raduje predavanju bivšeg američkog predsjednika u Južnoj Africi, opisujući ga kao “priliku za stvaranje uslova za premošćivanje razlika izvan ideoloških crta, kao i opiranje tlačenju i nejednakosti”.

Mandelino naslijeđe

Obama je očigledno pažljivo napravljen izbor Mandeline fondacije, kaže Na'eem Jeenah, direktor centra za Afriku i Bliski istok (AMEC).

“Pretpostavljam da će se u fondaciji raspravljati o izboru govornika sa kojima se ne moraju nužno složiti, ali ko će moći potaknuti raspravu o kritičnim pitanjima s kojima se danas suočava svijet”, kazao je Jeenah.

Jeenah je dodao da protivljenje događaju nije iznenađujuće. Očekuje čak da će neslaganje u narednim danima porasti.

“Argument je da Obama, kroz svoje djelovanje kao predsjednik, zasigurno ne predstavlja Mandelinu ostavštinu… i posljednje desetljeće Obaminog života ne sugeriše da ima vjerodostojnost da govori o obnavljanju Mandelinog naslijeđa ili da promoviše građanski aktivizam – bilo u svojoj zemlji ili u inostranstvu”, kaže on.

Nene, iz Fondacije Mandela, kazala je da nije prvi put da je organizacija na meti kritika zbog izbora govornika.

Godine 2015. udruženje je primilo pritužbe na poziv ekonomiste Thomasa Pikettya, dok je 2016. godine bilo zabrinutosti zbog odluke o pozivanju Billa Gatesa.

Ostali prijašnji govornici su bili bivši američki predsjednik Bill Clinton, nadbiskup Desmond Tutu i bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Jeenah, iz AMEC-a, rekao je, uprkos nemogućnosti da svi budu sretni, kritičari su se složili u jednoj stvari.

“U najmanju ruku, [kritičari] vjeruju da bi govornik, posebno na Mandelin 100. rođendan, trebao biti neko ko zaista predstavlja Mandelinu ostavštinu, i trebao bi ponajprije biti Afrikanac.”

Izvor: Al Jazeera