Aktivisti: Nova masovna grobnica u Siriji

Velika većina žrtava su civili, a mnogi od njih su ubijeni nakon što je lokalno pleme ustalo protiv ISIL-a (SOHR)

Tijela više od 230 ljudi koje su ubili borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pronađena su u masovnoj grobnici koju su otkrili članovi porodica žrtava u sirijskoj provinciji Deir Ezzor, saopštili su aktivisti.

Otkrivanjem grobnice, broj žrtava među članovima plemena Shaitat, koji su ubijeni tokom napredovanja ISIL-a u ovoj provinciji u blizini Iraka, popeo se na 900, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

„Sirijska opservatorija za ljudska prava saznala je od provjerenih izvora da je više od 230 tijela pronađeno u masovnoj grobnici u pustinji u blizini Al-Kashkiyeha na istoku Deir Ezzora“, saopštili su aktivisti iz ove grupe sa sjedištem u Londonu.

Dodali su da su „velika većina“ žrtava civili te da su mnogi od njih ubijeni nakon što je pleme ustalo protiv ISIL-a.

Pravila ISIL-a

ISIL kontrolira veliki dio sjeverne i istočne Sirije, kao i dijelove susjednog Iraka.

Stotine članova plemena Shaitat vode se kao nestali, kazali su iz SOHR-a, koji se oslanja na veliku mrežu aktivista, doktora i vojnika na terenu.

Pripadnici plemena otkrili su masovnu grobnicu kada su se vratili u svoja sela poslije nekoliko mjeseci progona nakon što su izgubili borbu sa ISIL-om.

Dozvoljeno im je da se vrate kada su pristali da će poštovati policijski sat koji je nametnuo ISIL, kao i zabranu okupljanja i držanja oružja.

Prema pravilima grupe, svako ko se bude borio protiv ISIL-a smatrat će se neprijateljem i biće pogubljen.

Izvor: Agencije