Aktivisti: Mijanmar počeo priznavati zločine nad Rohinjama

Ujedinjeni narodi i SAD su djelovanje mijanmarske vojske protiv Rohinja proglasili etničkim čišćenjem (EPA)

Priznanje glavnog zapovjednika mijanmarske vojske o ubistvu deseterice Rohinja u sjevernoj državi Rakhine samo je djelić istine o zločinima koje sigurnosne snage čine nad tom muslimanskom manjinom, ocijenile su aktivisti za ljudska prava.

Grupe Fortify Rights, Amnesty International i Human Rights Watch su saopćili da je priznanje o ubistvu deset muslimana u selu Inn Dinn 2. septembra samo “vrh ledenog brijega” i zatražile su međunarodnu istragu, prenosi Hina.

Riječ je o rijetkom priznanju prijestupa mijanmarske vojske, koja je 25. augusta počela veliku protuofanzivu na sjeveru pokrajine Rakhine, kao odgovor na napade Rohinja, pokrenuvši time egzodus više od 650.000 pripadnika te manjine.

Matthew Smith, jedan od utemeljitelja i direktor organizacije Fortify Rights, rekao je da su dokumentirali slične zločine počinjene u toj sjevernoj državi.

“Pokolji i masovne grobnice su stvarnost u sva tri grada na sjeveru”, kazao je Smith za agenciju dpa.

Brojna ubistva i silovanja

Amnesty International dokumentirao je “veliku količinu dokaza” u selima u tom području, u kojem su “vojnici ubijali i silovali Rohinje, spaljivali njihova sela”, rekao je James Gomez, direktor Amnesty Internationala za jugoistočnu Aziju i Pacifik, u saopćenju objavljenom u srijedu.

Phil Robertson, zamjenik direktora za Aziju grupe Human Rights Watch, pozvao je mijanmarsku Vladu da “dopusti istražnoj komisiji Ujedinjenih naroda ulazak u zemlju” kako bi istražila navode o zločinima.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države su djelovanje vojske proglasili etničkim čišćenjem.

Mijanmar to odbacuje, tvrdeći da su njegove snage provodile legitimne operacije protiv pobunjenika.

Nakon otkrića masovne grobnice sa 10 tijela u decembru, vojska je pokrenula istragu i rekla da će počinitelji odgovarati.

Izvor: Agencije