Aktivisti: Kurdi preuzeli vojnu bazu kod Halepa, pobunjenici negiraju

Kurdske snage i njihovi arapski saveznici zauzeli su ključni vojni aerodrom u sjevernoj Siriji i obližnji grad od rivalskih antivladinih frakcija.

Jedinstveno vojno vijeće negiralo je vijesti o gubitku ovog strateškog objekta, koji su preuzeli od vladinih snaga u augustu 2013.

Kako je naveo opozicijski Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) i njima bliske arapske snage istjerale su borce rivalskih opozicijskih grupa iz grada Minnigha i preuzele obližnju vojnu bazu, koja se nalazi sjeverno od Halepa, drugog po veličini sirijskog grada, javlja AFP.

Do ovog napredovanja Kurda došlo je nekoliko dana nakon žestokih borbi, u kojima je YPG iz svog uporišta Afrin napredovao i zauzeo niz sela, dok nije došao do Minnigha.

“Gubitkom u Minnighu islamski borci su izgubili kontrolu i nad posljednjom vojnom bazom koju su držali u pokrajini Halep”, navodi šef Opservatorija Rami Abdel-Rahman.

Pobunjeničke snage u pokrajini Halep izložene su dvostrukom pritisku – napadima kurdskih snaga na zapadu i ofanzivi vladinih trupa sjeverno od grada Halepa.

Predstavništvo u Moskvi 

U međuvremenu, u Moskvi je zvanično otvoreno predstavništvo vodeće stranke sirijskih Kurda – Partije demokratskog jedinstva (PYD), što će, kako se očekuje, dodatno zaoštriti odnose Rusije i Turske.

Šef misije Abd Salam Muhamad Ali izjavio je da je njen cilj predstavljanje interesa sirijskih Kurda u Rusiji te jačanje i razvoj bilateralnih odnosa, uključujući ruske civilne organizacije, političke stranke i akademije, prenose ruski mediji.

On je podsjetio da je PYD od prvog dana podržao i pozdravio rusku vojnu kampanju u Siriji.

PYD je političko krilo kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje kontrolira dijelove sjevera Sirije. Ta stranka je isključena iz ženevskih pregovora o miru u Siriji nakon što je Ankara zaprijetila da će ih bojkotirati ako na njih budu pozvani Kurdi.

Teritorijalni dobici

“Ovo je historijski trenutak za kurdski narod”, izjavio je Merab Šamojev, predsjednik Međunarodne unije kurdskih udruženja na ceremoniji otvaranja misije.

“Rusija je velika sila i značajan činilac na Bliskom istoku. Ustvari, ona nije samo glumac, ona piše i scenarij”, dodao je Šamojev, prenosi AFP.

Predstavnici ruskog Ministarstva vanjskih poslova distancirali su se od ceremonije otvaranja predstavništva, rekavši da će kurdske interese predstavljati diplomate iz Sirije i Iraka.

U novembru 2013. godine kurdske grupacije na sjeveroistoku Sirije, pošto su u borbama sa ISIL-om zabilježile značajne teritorijalne dobitke, objavile su uspostavljanje prijelazne autonomne administracije.

Izvor: Al Jazeera i agencije