Aktivisti: Kolektivna kažnjavanja Palestinaca u Jerusalemu

Aktivisti traže odgovarajuće mjere na međunarodnom nivou kako bi se zaštitio palestinski narod (Al Jazeera)

Palestinske organizacije za ljudska prava potvrdile su da je kvart Jabel Mukaber u okupiranom Jerusalemu izložen kolektivnom kažnjavanju koji provode izraelske vlasti i sigurnosne službe.  

Prema saopćenju koje je izdalo Vijeće palestinskih organizacija za ljudska prava, čiju je kopiju dobila i Al Jazeera, izraelska policija, općina, sigurnosne službe i ministarstva zajedno učestvuju u provođenju kazni koje je izreklo Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela. 

Do sada je oduzeto pravo na boravak od 12 članova porodice Al-Qanbar, izdati su nalozi za rušenje 81 stana u kvartu Al-Qanbar pod izgovorom da su bespravno izgrađeni, iako je pet zgrada sa spornim stanovima izgrađeno još osamdesetih godina prošlog stoljeća.   

Ovo Vijeće ističe da se provode i druge sankcije koje utječu na život svih stanovnika kvarta Jabel Mukaber, poput zatvaranja glavnog puta. Ovakva situacija onemogućila je kretanje prevoznih sredstava i odlazak stanovnika na posao i učenika u školu.

Također je otežan i pristup vozilima hitne pomoći naselju kako bi pružili pomoć bolesnim stanovnicima.   

Izraelske vlasti su porušile civilne objekte u kvartu Jabal Mukaber i prijete rušenjem na desetine drugih u narednim danima

Namjerno huškanje

U saopćenju ovog Vijeća, koje okuplja 11 palestinskih organizacija za ljudska prava, stoji da se sve to dešava u huškačkom ambijentu kojeg prave izraelski političari protiv Palestinaca u Jerusalemu generalno, a naročito stanovnika ovoga kvarta. Situacija se dodatno pogoršala nakon napada vozilom, koji se dogodio 8. januara.

U napadu su stradala četiri izraelska vojnika i počinitelj, koji je izveo ovu akciju kao pojedinac. Ne postoje nikakvi dokazi da je riječ o planiranom djelu, ili o učešću članova porodice napadača ili nekih drugih osoba u izvršenju ovog napada.    

Također se navodi da ova politika nije ništa novo za okupatorske vlasti, gdje se podsjeća na prijetnje gradonačelnika Jerusalema Nira Barakata, koje su uslijedile nakon odluke izraelskog Vrhovnog suda da se sruši divlje doseljeničko naselje (Amona).

Gradonačelnik je tada poručio da će provesti stotine odluka o rušenju stambenih objekata na istoku Jerusalema. 

Vijeće je u saopćenju skrenulo pažnju i na izjavu zamjenika gradonačelnika i šefa lokalnog Ureda za urbanizam i izgradnju u općini Jerusalem Meira Turgemana i njegove namjere da kolektivno kazni Palestince u Jerusalemu nakon napada koji se dogodio u gradu u oktobru 2016. godine.

Turgeman je tom prilikom kazao da će svi zahtjevi za izgradnju i izdavanje dozvola za postojeće objekte biti odbijeni. Politika „mrkve i štapa koju je općina slijedila u odnosu s Palestincima nije se pokazala kao učinkovita, zato je mrkva otišla, a ostao je samo štap“, rekao je on.  

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barakat već ranije je izjavio da namjerava provesti kolektivnu kaznu nad Palestincima u Jerusalemu

Palestinske organizacije za ljudska prava su naglasile da „dešavanja u kvartu Jabel Mukaber predstavljaju kolektivno kažnjavanje kojim se grubo krše odredbe Ženevske konvencije te principi i temelji međunarodnih zakona na osnovu kojih kazna mora biti individualna.“

Međunarodna zaštita

Vijeće palestinskih organizacija za ljudska prava traži da se pod hitno zaustave kolektivne kazne protiv palestinskog naroda u okupiranom Jerusalemu, te naglašava da izraelska vlada i političke strukture u Izraelu snose potpunu odgovornost za ove zločine. 

Također, da su neistinite tvrdnje općine o rušenju palestinskih domova iz urbanističkih razloga pokazuje i njihovo djelovanje po instrukcijama i u koordinaciji sa sigurnosnim službama uz revanšistički duh. To generira još više nasilja i ugrožava prava zajamčena međunarodnim zakonima, navodi se u saopćenju ovog Vijeća.      

Vijeće je pozvalo sve diplomatske misije na palestinskoj okupiranoj teritoriji i međunarodna tijela i organizacije da preduzmu odgovarajuće i djelotvorne mjere na međunarodnom nivou kako bi se osigurala zaštita narodu koji se nalazi pod okupacijom. Izraelska strana se mora smatrati odgovornom za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava koja dosežu razinu ratnih zločina, kažu oni.    

Izvor: Al Jazeera