Aktivisti koji su spriječili deportaciju migranata izbjegli zatvor

Sud je 15 aktivista proglasio krivim zbog kršenja zakona o sigurnosti na aerodromu u decembru (EPA)

Aktivisti koji su se vezali oko aviona na londonskom aerodromu kako bi sprečili deprotaciju migranata izbegli su odlazak u zatvor.

Sud je 15 aktivista proglasio krivim zbog kršenja zakona o bezbednosti na aerodromu u decembru, nakon što je tužilac rekao da su doveli “bezbednost aerodroma u rizik od opasnosti”.

Sudija Christopher Morgan poručio je grupi da je moglo doći do “katastrofalnih posledica” da je nešto od otpada koji su napravili ostalo na pisti.

Osudio je na uslovnu robiju troje aktivista koji su imali dosije u policiji, a ostalih 12 kažnjeni su društveno-korisnim radom.

Demonstranti su 28. marta 2017. godine presekli aerodromsku ogradu, a njih 15 se zatim, uz pomoć pur pene, šipki i katanaca, vezalo za točak i krilo Boeinga 767.

Demonstranti najavili žalbu

Kako prenosi AP, avion je trebalo da čarter letom prebaci migrante iz Nigerije, Gane i Siera Leonea nazad u njihove zemlje.

Pristalice te grupe kritikovale su upotrebu optužbe vezane za terorizam – namerno ometanje usluga na aerodromu – koja nosi maksimalnu doživotnu kaznu.

Grupa eksperata za ljudska prava Ujedinjenih nacija izjavila je da su “zabrinuti zbog primene nesrazmernih optužbi za ono što se čini kao ostvarivanje prava na mirne i nenasilne proteste i slobodu izražavanja”.

Demonstranti planiraju da se žale na svoje presude.

U izjavi koju su pročitali izvan suda, oni su rekli da su njihove presude “nepravda, koja ima snažan uticaj na naše živote.”

Izvor: Agencije