Aktivisti: Assad i Rusi bacaju kasetne bombe

Grupe za zaštitu ljudskih prava ponovo skreću pažnju na korištenje kasetnih bombi u Siriji koje su konvencijom UN-a proglašene zabranjenim oružjem. Pobunjenici kažu da se, od kada su počeli ruski zračni napadi, na područja pod njihovom kontrolom ispuštaju nove vrste bombi.

Jedan video, kako tvrde sirijski pobunjenici, prikazuje kako ruski zračni napad izgleda sa zemlje. Novina kod ovakvih napada su višestruke eksplozije umjesto jedne – na šta su davno navikli. Ipak, posljedice napada iste su kao i kod ranijih – smrt i razaranje.

„Koriste kasetne bombe na civilima, a ne na vojnim metama. Pogledajte zemlju, puna je neeksplodiranih kasetnih bombi. Ni ptice nisu preživjele“, kaže jedan Sirijac.

Snimci, objavljeni na internetu, navodno prikazuju punjenje kasetnih bombi. Borci za ljudska prava tvrde da prikupljaju sve više snimaka i fotografija koje dokazuju da se ova vrsta bombi koristi u novoj operaciji, koju vode Rusija i Sirija.

Human Rights Watch kaže da od 2012. godine sirijska vojska koristi kasetne bombe. Naglasili su i da su „duboko zabrinuti da Rusija ili koristi kasetnu municiju u Siriji ili sirijske zračne snage snabdijeva novim tipovima bombi“.

Kasetne bombe zabranjene su u većini država jer ubijaju i uništavaju sve oko mjesta napada, kao i zbog toga što one koje ne eksplodiraju predstavljaju opasnost sličnu nagaznim minama.

Djetinjstvo bez sreće

Zvanična Moskva insistira da gađa samo oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali pobunjenici tvrde da ruski avioni napadaju one koji se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

„U 24 sata, ruski vojni avioni uništili su 25 utvrđenja i odbrambenih položaja terorista“, izjavio je Igor Konašenkov iz Ministarstva odbrane Rusije.

Sirijska vojska pokušava iskoristiti rusku zračnu operaciju u pokrajinama Latakija, Hama, Idlib i Halep, gdje su položaji pobunjenika meta napada. U Latakiji, srcu alavitske podrške Assadu, sirijske snage tvrde da su osvojile dio teritorije, zahvaljujući ruskoj intervenciji.

No, opozicioni borci kažu da se ne povlače sa planina oko Latakije. Saopćili su kako su na više frontova spriječili napredovanje sirijske vojske.

Od početka ruske operacije, mnoge porodice bile su prisiljene napustiti svoje domove. Više od 12 miliona Sirijaca trenutno treba humanitarnu pomoć. U jednom privremenom kampu u Idlibu, čak i najmlađi pomažu – sedam i po miliona djece pogođeno je ratom u Siriji.

Ona mlađa od pet godina znaju samo za život bez adekvatnog smještaja, hrane, zdravstvene zaštite i obrazovanja, a njihova razigranost možda je jedina preostala nada za svjetliju budućnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije