Aktivist za zaštitu domorodačkih plemena ubijen u Amazoniji

Amazonija, Požar
Približno 80.000 šumskih požara zabilježeno je do augusta ove godine, dvostruko više nego u istom razdoblju lani (EPA)

Brazilska policija istražuje ubojstvo aktivista koji se borio za zaštitu domorodaca od farmera i šumarskih kompanija koji pokušavaju oteti njihovu zemlju, piše u ponedjeljak BBC.

Maxciel Pereira dos Santos s dva je metka ustrijeljen u glavu u gradu Tabatingi, blizu granice s Kolumbijom i Peruom, prenosi Hina.

Sindikalci kažu da je ubijen pred članovima svoje obitelji.

Ubojstva se dogodilo u vrijeme žestokih međunarodnih kritika zbog masovne sječe šume u brazilskom dijelu Amazonije.

Bolsonaro na meti kritika

Otprilike 80.000 šumskih požara zabilježeno je od siječnja do kolovoza ove godine, dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

Brazilski populistički predsjednik Jair Bolsonaro izložen je snažnim domaćim i međunarodnim kritikama jer nije zaštitio to područje.

Često je u svojim izjavama podupirao farmere i šumarsku industriju, a kritizirao aktiviste i smanjio proračun za vladinu agenciju za zaštitu okoliša.

Zemlje južnoameričke regije Amazonije u petak su objavile mjere zaštite najveće svjetske prašume nakon razornih šumskih požara koji su izazvali zabrinutost svijeta.

Sedam zemalja koje su se sastale u Kolumbiji povećat će suradnju protiv uzroka deforestacije, poput ilegalnog rudarstva, ilegalnog krčenja šuma zbog poljoprivrede i krijumčarenja droge, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

Na samitu su bili Duque, peruanski predsjednik Martin Vizcarra, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno, bolivijski Evo Morales, surinamski potpredsjednik Michael Adhin, brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo i gvajanski ministar prirodnih izvora Raphael Trotman.

Polovina svjetske površine tropskih šuma

Bolsonaro nije nazočio samitu zbog skorašnje operacije, no sudjelovao je posredstvom videolinka.

Amazonija obuhvaća pola svjetske površine tropskih šuma i proizvodi 20% slatke vode na planetu.

Skupina G7 nedavno je obećala 20 milijuna dolara hitnih mjera pomoći Brazilu.

Osim Brazila, požari su pogodili druge dijelove Amazonije i ostalih šumskih ekosustava u regiji, uključujući Boliviju, Paragvaj i Peru.

Izvor: Agencije