Aktivist Nathan Law pobjegao iz Hong Konga

Joshua Wong, Nathan Law i Agnes Chow napustili su političku stranku Demosisto nakon što je Peking nametnuo Hong Kongu novi zakon o nacionalnoj sigurnosti (EPA)

Istaknuti aktivist Nathan Law napustio je rodni Hong Kong kako bi izbjegao progon na osnovu novog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo na tom teritoriju ranije ove sedmice.

Law je u petak na Twitteru objavio da će se nastaviti boriti protiv šutnje i progona iz inozemstva. Nije otkrio gdje se nalazi iz sigurnosnih razloga, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Niko u Hong Kongu nije u iluziji da Peking namjerava poštovati naša osnovna prava i ispuniti data obećanja”, napisao je Law. 

 

 

“Masovna hapšenja počela su već prvog dana od stupanja na snagu zakona o nacionalnoj sigurnosti”, navodi mladi aktivist.

Ugrožena sigurnost

Zakon koji je stupio na snagu u utorak predviđa i doživotni zatvor za pokušaje secesije, subverzije, terorizma ili saradnje sa stranim snagama.

Law kaže da je njegova sigurnost možda već ugrožena jer je u srijedu kritikovao zakon o sigurnosti prilikom saslušanja o tome u američkom Kongresu, na kojem je sudjelovao putem videolinka.

Law je ustrajno lobirao pozivajući međunarodnu zajednicu da poduzme akcije protiv sve većih ovlasti Pekinga u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji kojoj je obećana autonomija do 2047.

Njegova politička stranka Demosisto najavila je u srijedu raspuštanje nakon što su iz nje odstupili vodeći članovi Joshua Wong i Agnes Chow.

“Ako ikad budem imao sreće da se vratim, nadam se da ću ostati takav kakav jesam – isti mladić s istim uvjerenjima. Slava Hong Kongu”, zaključio je Nathan Law.

Izvor: Agencije