Aktivist iz Bahreina ide u zatvor zbog tvitova o Saudijskoj Arabiji

Nabeel Rajab je osuđen zbog komentara na društvenoj mreži (Reuters)

Sud u Bahreinu odbio je posljednju žalbu istaknutog aktiviste Nabeela Rajaba, koji je zatvoren zbog kritiziranja saudijskih zračnih napada na Jemen i tvrdnji da se u bahreinskim zatvorima vrše mučenja.

Kako tvrde njegov advokat i sudski izvori, posljednjom odlukom Rajabu je potvrđena petogodišnja zatvorska kazna.

„Sud je odbio žalbu i podržao raniju presudu od pet godina zatvora za tvitove“, rekao je za Reuters Rajabov advokar Mohamed Al Jishi.

Bahrein, zaljevska zemlja u kojoj manjinski suniti imaju vlast nad većinskim šiitima, čvrsto drži kontrolu nad kritičarima, otkako je šiitska opozicija 2011. godine neuspješno organizirala pobunu.

Već služi dvogodišnju kaznu

Rajab, jedna od vodećih ličnosti protesta za demokratiju iz 2011., osuđen je zbog komentara koje je objavio na Twitteru, u kojima je optužio bahreinske vlasti za zlostavljanja u zatvoru i kritikovao Saudijsku Arabiju zbog uloge u ratu u Jemenu.

Ovaj aktivista proglašen je krivim za „širenje dezinformacija i glasina u vrijeme rata“, „vrijeđanje inostranih zemalja“ i „javno vrijeđanje ministra unutrašnjih poslova“.

Rajab već služi dvgodišnju kaznu zatvora koja mu je izrečena u drugom procesu.

Međunarodne grupe za ljudska prava osudile su tu presudu, dok su SAD izrazile zabrinutost zbgo Rajabovog slučaja.

Bahrein je ugasio sve važnije opozicione grupe u zemlji, njihovim članovima zabranio da se kandiduju na izborima, te mnoge od njih sudski gonio.

Izvor: Al Jazeera i agencije