AKP najjača, ali nema većinu, dok prokurdska HDP ulazi u Skupštinu

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) osvojila je na današnjim izborima najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina izgubila parlamentarnu većinu i morat će formirati koaliciju, pokazali su zvanični rezultati na osnovu 98 posto prebrojanih glasova, piše Tanjug.

“Rezultate možemo nazvati konačnim”, javio je iz Ankare Al Jazeerin Adna Rondić. “AK Partija je pobijedila na ovim izborima ali nije dobila dovoljan broj glasova da samostalno formira vladu”. 

Premijer Turske i predsjednik Partije pravde i razvoja (AKP) Ahmet Davutoglu je komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Turskoj izjavio kako su glasači u Turskoj danas izabrali svoje političke predstavnike, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odluka naroda je najispravnija odluka. Protiv bilo koje sile nema riječi o bilo kakvom posustajanju”, rekao je turski premijer.

Nastavak napretka

Davutoglu je obraćajući se okupljenima u sjedištvu AKP-a u Konyi istakao kako će AKP nastaviti sa napretkom.

Predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu je nakon parlamentarnih izbora u Turskoj istakao da je to velika pobjeda za demokratiju, javlja AA.

Jedan od lidera prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Selahattin Demirtas izjavio je kako su na današnjim izborima u Turskoj pobjedili “oni koji su bili za mir, demokratiju i slobodu.”

Demirtas je također kazao kako je njegova stranka od danas turska partija, odnosno da je “HDP Turska, a Turska HDP”.

“Ovo je pobjeda cijele Turske. Pobjeda naroda”, rekao je Demirtas, dodavši kako je cilj ove stranke u narednom perodu biti vladajuća stranka.
Demirtas je također naglasio kako HDP, kao što je i obećala u predizbornoj kampanji, neće ulaziti u koaliciju sa Strankom pravde i razvoja (AKP), koja je pobijedila na današnjim izborima.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) objavila je preliminarne rezultate koji se odnose na 94,35 posto prebrojanih glasova, a u toku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića.

AKP je osvojio 41,59 glasova, odnosno 261 zastupnički mandat, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 25,22 posto glasova ili 130 stolica u skupštini od ukupno 550 članova.

Opoziciona Nacionalna narodna partija (MHP) dobila je 16,74 posto glasova ili 84 poslanička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 11,90 posto glasova, odnosno 75 mandata, javila je Anadolija.

Pomenute četiri partije imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 85,66 posto, a u gore navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore.

Zatvaranjem biračkih mjesta završeni su opći izbori u Turskoj na kojima je blizu 54 miliona registriranih birača biralo novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupničkih mjesta.

Rezultati prebrojanih glasova ukazuju da su glasači odbacili ideju AKP-a za promjenu Ustava kojim bi ovlaštenja aktuelnog predsjednika mogla biti proširena.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promenu Ustava.

Dobar ‘izborni maraton’

Lideri najjačih političkih stranaka u Turskoj glasali su danas na parlamentarnim izborima na kojima se bira 25. saziv turskog parlamenta.

U gradu Konyi glasao je lider vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i aktuelni premijer Turske Ahmet Davutoglu. On je poručio da se danas određuje sudbina budućnosti Turske i izrazio uvjerenje da će izborni proces proteći u demokratskom duhu, a dodao je da su poduzeti svi sigurnosni aspekti kako bi tako i bilo.

Predsjednik najjače opozicione turske stranke – Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu glasao je na biračkom mjestu u Ankari i tom prilikom poručio da je „izborni maraton“ bio dobar te zahvalio svih građanima koji danas izađu na izbore.

Lider opozicione desničarske Nacionalno narodne partije (MHP) Devlet Bahceli glasao je na biračkom mjestu u Ankari, a nakon glasanja je poručio da se nada da će izbori donijeti dobro zemlji i naciji.

Svoju građansku dužnost izlaska na parlamentarne izbore u Turskoj ispunili su i kopredsjednici prokurdske ljevičarske Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demitas i Fegle Yuksekdag. Demitras je glasao u Istanbulu, a predsjednica Yuksekdag u Vanu na istoku zemlje. Oboje su izrazili nadu da će rezultati izbora pokazati volju naroda i donije perspektivniju budućnost u Turskoj.

Erdogan: Stranke prešle dugi težak maraton

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je sa suprugom Emine Erdogan i kćerkom Sumeyye Erdogan glasao na biračkom mjestu u istanbulskom Uskudaru, a ispred biračkog mjesta ih je ovacijama dočekala veća grupa građana. Ranije jutros na istom biračkom mjestu glasao je i Erdoganov sin Bilal Erdogan, javlja Anadolija.

Nakon obavljene građanske dužnosti, Erdogan je izrazio zadovoljstvo informacijama da se građani u cijeloj zemlji u velikoj mjeri odazivaju na izbore i da je i to pokazatelj jake demokracije.

„Sve stranke su prešle dug i težak maraton. Turska prolazi kroz proces koji je iznad svih očekivanja. Izbori u planirano vrijeme, bez potrebe za vanrednim, su pokazatelj stabilnosti i sigurnosti. Uvjeren sam da će ta stabilnost i sigurnost donijeti još mnogo dobra našoj državi i narodu“, kazao je Erdogan.

Šef turskog parlamenta Cemil Cicek glasao je na biračkom mjestu u osnovnoj školi u Golbasiju u Ankari. Izrazivši nadu da će izborni proces proteći bez poteškoća, Cicek je kazao kako na terenu predano rade domaći i strani posmatrači.

Tuča na biralištu

U tuči na biralištu u turskoj provinciji Sanliurfa povređeno je najmanje 15 ljudi na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Turskoj, prenijeli su turski mediji.

Predstavnici stranaka na tom biračkom mjestu sukobili su se koristeći noževe, palice i pištolje, prenio je Hurriyet.

Najviše zastupnika iz Istanbula

Skoro 54 miliona registriranih birača danas je u Turskoj glasalo za novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupničkih mjesta,

Na 25. parlamentarnim izborima u savremenoj historiji Turske za mjesta u Velikoj narodnoj skupštini nadmetalo se 20 političkih stranaka, a izborni prag za ulazak u ovo najviše zakonodavno tijelo je 10 posto. Na izborima je učestvovalo i 165 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u Turskoj ima ukupno 56.641.000 registriranih birača i to 53.765.000 u Turskoj i 2.876.000 birača u inostranstvu. Izborni proces u inostranstvu organiziran je u periodu od 8. do 31. maja kada je turska dijaspora glasala na ukupno 112 biračkih mjesta u 54 zemlje svijeta, među kojima su i zemlje Balkana.

Među ukupno 20 političkih partija koje se nalaze na biračkim listićima u izbornu utrku sa najvećim očekivanjima ušla je vladajuća AKP sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom na čelu, zatim najjača opoziciona CHP, čiji lider je Kemal Kilicdaroglu i također opoziciona MHP sa Devletom Bahcelijem na čelu. Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prvi put je kao stranka učestvovala na izborima.

AKP je u proteklom mandatu imala 311 zastupnika, CHP 125, MHP 52, a HDP je 29 parlamentaraca. AKP je samostalno obnašao vlast u zemlji.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva.

Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

Velike sigurnosne mjere

Turske snage sigurnosti su danas tokom izbora poduzele pojačane mjere sigurnosti kako bi se spriječili svaki oblici kršenja izbornog procesa, ali i narušavanje javnog reda i sigurnosti.

Samo na ulicama Istanbula bilo je raspoređeno skoro 40.000 policajaca, 14.000 u Ankari te 11.500 u Izmiru.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske rečeno je kako su sve policijske snage angažirane na osiguravanju javnog reda i mira te da policija ima mandat pretresati građane prije ulaska na biračko mjesto, ukoliko procijeni da za tim ima potrebe. Također, niko osim policije nije mogao nositi oružje.

Ukoliko dođe do transfera glasačkih listića sa jednog mjesta na drugo, policija će koristiti oklopna vozila i helikoptere. Svi zabavni centri u zemlji danas su zatvoreni, a ugostitelji ne mogu posluživati alkohol do zatvaranja biračkih mjesta.

Angažirane su i sve kamere MOBESE-a (mobilni elektronski sistem integracije) koji će detektirati eventualna krivična djela.

Izvor: Al Jazeera i Agencije