AKP će uložiti žalbe u svih 39 distrikta u Istanbulu

AKP je izgubila na turskim lokalnim izborima, u biranju gradonačelnika tri najveća grada – Istanbula, Ankare i Izmira (EPA)

Turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) odlučila je da uloži žalbe na rezultate lokalnih izbora u svih 39 distrikta u Istanbulu, izvjestio je danas dnevnik Hurriyet.

I kandidat za gradonačelnika najveće opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu i njegov AKP rival bivši ministar Binali Yildirim, su saopštili da Imamoglu vodi za nekih 25.000 glasova, prenio je Reuters.

AKP je saopštila da će iskoristiti svoje pravo da stavi prigovor na rezultate tamo gdje postoje nepravilnosti u glasanju.

Rok za podnošenje žalbi ističe u 12.00 časova.

AKP je izgubila na turskim lokalnim izborima, u biranju gradonačelnika tri najveća grada – Istanbula, Ankare i Izmira, što je iznenađujući rezultat za pristalice stranke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pokazuju nezvanični rezultati koje je jučer objavila državna novinska agencija Anadolija.

Rok za žalbe tri dana

Zvanični rezultati bit će objavljeni nakon što izborna komisija provjeri žalbe političkih stranaka koje imaju tri dana da se žale.

Prema nezvaničnim podacima Anadolije, kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu pobjednik je u utrci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg grada i ekonomskog centra Turske, sa osvojenih 48,8 posto glasova, dok je kandidat AKP-a Binali Yildirim osvojio 48,5 posto glasova.

U prijestolnici Ankari, nezvanični podaci pokazuju kako je kandidat CHP-a Mansur Yavas prikupio 50,9 posto glasova, a AKP-ov Mehmet Ozhaseki 47,2 posto glasova.

Kandidat CHP-a slavio je i u trećem po veličini turskom gradu Izmiru. Mustafa Tunc Soyer osvojio je 58, a AKP-ov Nihat Zeybecki 38,5 posto glasova.

Dodaje se kako su u ovim gradovima prebrojani svi glasovi.

Izvor: Agencije