Ako S. Arabija nije izvor vehabizma, odakle je onda došao?

Al-Manea je rekao da označavanje Saudijske Arabije kao vehabijske države nije ništa drugo osim politička izmišljotina (Društvene mreže)

Prije tri stoljeća, šejh Muhammad bin Abdul-Wahhab je osnovao misionarski pokret u regiji Nedžd, čije razumijevanje islama postaje ključna i politička referenca za saudijsku državu preko koje je učvrstila poluge vlasti unutar zemlje i proširila svo utjecaj u inostranstvu.   

Međutim, za Abdullaha al-Manea, člana Vrhovnog savjeta saudijskih učenjaka i savjetnika u Kraljevskom divanu, to su bile samo fikcije, izmišljotine, prevare i klevete.

U emisiji vjerskog karaktera koja je emitirana na saudijskoj televiziji, gledalac iz Maroka je postavio pitanje šejhu Al-Maneu o vehabizmu, na što je uslijedio iznenađujući odgovor da je ”vehabizam laž i izmišljotina, i da u stvarnosti ne postoji.”

Al-Manea je rekao da označavanje Saudijske Arabije kao vehabijske države nije ništa drugo osim politička izmišljotina kojom se želi ”nanijeti šteta ugledu ove države i svemu što dolazi iz nje”.

Šejh nije pojasnio šta podrazumijeva pod tim ‘stvarnost’, misleći možda na novo razdoblje u kojem Saudijska Arabija nastoji olakšati teret prošlosti, ali bez prihvatanja savremenih metoda i sredstava, bar kada je riječ o politici i ljudskim pravima u ovoj državi.  

Stav vlasti

Prosto je nemoguće da se učenjak koji obavlja državnu funkciju odrekne službene doktrine ako nije siguran da će donosioci odluka pozitivno reagirati na njegove izjave.

Po svemu sudeći, gledalac iz Maroka je učinio veliku uslugu šejhu, jer se ispostavilo da je on samo čekao priliku da potare tri stoljeća saudijske historije.

Međutim, nemoguće se riješiti vehabijskog nasljeđa sa svim njegovim negativnim i pozitivnim stranama u samo nekoliko minuta televizijske emisije, budući da postoje pisani tragovi, audio i video zapisi i utjecaj koji je ovaj pokret ostavio na muslimanskoj omladini u brojnim zemljama.     

Ako Marokanac koji je postavio pitanje šejhu i prihvati da je vehabizam izmišljen, teško da će ovakav odgovor uvjeriti saudijski narod da nisu vehabije i da je vehabizam nastao i razvijao se izvan granica njihove države.

Šejh je emisiji ‘zaboravio’ da govori o tome kako je ”vehabizam laž i fikcija”, pa je počeo braniti ovoj pokret govoreći kako on ne zagovara da su počinitelji velikih grijeha otpadnici od vjere te kako nisu tačni opisi o nepostojanju empatije prema poslaniku Muhammedu.

U tom kontekstu, naglasio je da su Muhammad bin Abdul-Wahhab, Ibn Qayyim al-Jawziyya i Ibn Taymiyyah reformatori ”a da građani ove države slijede pravac prvih generacija muslimana”.

Nakon što je branio ovaj pokret, šejh je svoj govor završio time da je vehabizam izmišljotina i laž, i da u stvarnosti ne postoji, ne zaboravljajući da pohvali sve ono što vlasti u državi čine za islam. 

Odbacivanje i poricanje

Kao reakcija na ovakve izjave saudijskog šejha, na društvenim mrežama su se pojavili naslovi i izjave poput: ”Saudijska Arabija se ograđuje od vehabizma”  i ”Vijeće viših islamskih učenjaka odbacuje vehabizam”.

Zaista, pojedine pristalice saudijskog režima ogradili su se od vehabizma na Twitteru, opisujući ga kao pokret koji je nastao u Africi pod pokroviteljstvom Osmanlija s ciljem da se plasira pogrešna slika o saudijskom režimu u inostranstvu.

No, njihovim protivnicima nije trebalo mnogo truda da ih opovrgnu u ovakvim izjavama. Tako su objavili fotografije saudijskih novina iz moderne epohe u kojima se hvale principi vehabijskog učenja, a na nekima se vide i veliki naslovi o formiranju komisija na čelu sa tadašnjim emirom Rijada i sadašnjim kraljem Salmanom bin Abdul Azizom za prikupljanje donacija za afganistanske mudžahedine.     

Drugi su podsjetili šejha Al-Manea kako je i šejh Abdul Aziz Bin Baz pohvalio vehabizam i opisao ga kao veliku čast.

Izvor: Al Jazeera