Ako Kosovo do 1. jula ne ukine takse, BiH i Srbija spremaju protivmjere

Mirko Šarović, Rasim Ljajić
Zbog taksi su gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa (Anadolija)

Daljnji koraci u vezi sa 100-postotnim pristojbama koje za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i dalje primjenjuju vlasti Kosova bile su teme susreta zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića Bosne i Hercegovine s potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem u Sarajevu.

Šarović je istaknuo kako je u posljednjih šest meseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 milijuna eura robe manje na Kosovo nego u istom razdoblju prošle godine, što je pad za 97 posto, prenosi Anadolija.

Primjera radi, u prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u vrijednosti samo 500.000 eura.

Ljajić je istaknuo da je od 21. studenog prošle godine, kada su pristojbe uvedene, do 21. svibnja ove godine Srbija na Kosovo isporučila za 189,5 milijuna eura manje robe u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što predstavlja pad za čak 80 posto.

To praktično znači, ukazao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milijun eura dnevno.

Ministri: Trpe i građani Kosova

Dvojica su ministara zaključila da građani na Kosovu također trpe štetu zbog uvedenih pristojbi jer su maloprodajne cijene povećane za 5,3 posto, vanjskotrgovinski deficit povećan je za 5,4 posto, a uvoz robe za 6,4 posto.

Također, na sastanku je konstatirano da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzročena politička šteta za normalizaciju odnosa u regiji.

Tako, primjerice, Dodatni protokol 5 (olakšavanje trgovine u okviru CEFTA-e) jedino još Skupština Kosova nije ratificirala, Protokol 6 (trgovina uslugama), iako usuglašen, nije potpisan zbog problema izazvanih uvođenjem pristojbi, a za Protokol 7 (rješavanje sporova) nisu ni početi pregovori iz istog razloga.

Zbog svega toga, Šarović i Ljajić složili su se da bi dvije države trebale zajednički nastupati i provoditi koordinirane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje pristojbi.

Ne budu li ukinute do samita čelnika zemalja zapadnog Balkana u Parizu 1. srpnja, dvije će zemlje razmotriti uvođenje različitih modela protumjera, svjesne da to nije najbolja, ali svakako jest iznuđena mjera.

Reforma CEFTA sporazuma

S druge strane, od Europske će komisije biti zatražen veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma.

Zbog uvedenih pristojbi prema dvjema državama od institucija Kosova, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kojem je utemeljena prije 13 godina.

Dvojica ministara založila su se za veći stupanj ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumijeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez zapreka i kompliciranih procedura, koje otežavaju slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

Uvjet za to jest bezuvjetno ukidanje pristojbi koje je uvela Vlada Kosova.

Ako se to ne dogodi, rečeno je, Europska unija dodatno će narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje zapadnog Balkana propustiti još jednu priliku za gospodarski oporavak i normalizaciju političke situacije.

Izvor: Agencije