Ako ima bolji od mene za kosovsko pitanje, odričem se svega

Aleksandar Vučić: Ako neko misli da će Srbija dati sve a da ostane bez ičega, grdno se prevario (Zoran Mirkovi? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da neće “zabijati glavu u pesak, kao i svi drugi”, kada je riječ o Kosovu i da je “spreman uraditi nešto što bi bio kompromis”.

“Ako neko misli da će Srbija dati sve, a da ostane bez ičega, grdno se prevario”, rekao je on odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom u Beču.

Novinare je zanimalo što se s “unutrašnjim dijalogom o Kosovu”, je li oročen i na koji je kompromis Srbija spremna kako bi se došlo do trajnog rješenja.

‘Čekaćemo još 200 godina’

“Na kraju će građani Srbije dati sud o tome pitanju. Da li, kao predsednik Republike Srbije, želim da se ponašam kao svi drugi i da zabijem glavu kao noj u pesak i da kažem: nema problema, čekaćemo još 200 godina, dok i vaša deca i vaši unučići budu prolazili kroz iste muke kao mi, naši očevi i naši dedovi, ili ste spremni da nešto uradite što će biti kompromis i za Srbe, i Albance. Ja sam spreman da pokušam znajući da će za to biti potrebno da platim cenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti”, kazao je Vučić.

Po njegovim riječima, “to nije naročito važno, ali jeste da li se može postići kompromis”.

Naveo je i kako će “dati sve od sebe da se to i uradi, a ako ne bude uspelo to će značiti još jedan propust, još izgubljenog vremena i još jedna generacija koja će zaludo trošiti svoje vreme”.

“Za to je potrebno da i naši albanski partneri razmišljaju na takav način da bi se postigao kompromis. Ako neko misli da će Srbija dati sve a da ostane bez ičega, grdno su se prevarili svi, i to govorimo vrlo veoma otvoreno i na svakom mestu”, ponovio je Vučić.

“Ako mogu da nađu nekog ko će da bolje da reši taj problem – evo, ja se odričem odmah čega god hoće, samo da vidim kako ćete to da uspete”, dodao je.

Još je rekao kako “unutrašnji dijalog traje”, ali da ima “bezbroj mišljenja”.

‘Zaglavljena u mulju prošlosti’

Kaže kako “postoje i oni koji hoće da Srbija ostane zaglavljena u mulju prošlosti i ništa više”.

Na konstataciju da je razgovarao s Kosovarima i pitanje osjeća li da postoji želja za postizanje kompromisa, odgovorio je kako “oni znaju da moraju nešto da urade, ali im je teško zbog njihovih i unutrašnjih previranja i drugačije situacije u Prištini, nego u Beogradu”.

“I njima je jasno da moraju nešto da učine i da Srbi moraju nešto da dobiju da bi moglo da se razgovara o kompromisu”, zaključio je Vučić. 

Izvor: Agencije