Akcionari Nissana izglasali smjenu Carlosa Ghosna

Carlos Ghosn je u četvrtak ponovo uhapšen i određen mu je pritvor (Reuters)

Akcionari japanskog proizvođača automobila Nissana izglasali su na sastanku u Tokiju smjenu dugogodišnjeg predsjednika upravnog odbora kompanije Carlosa Ghosna, koji se sumnjiči za finansijske malverzacije.

Uprava Nissana je smijenila Ghosna sa mjesta direktora odmah nakon njegovog prvog hapšenja 19. novembra, ali su akcionari morali odobriti smjenu sa mjesta šefa upravnog odbora.

Vanredni sastanak akcionara sa 4.200 učesnika trajao je tri sata.

Novi pritvor do 14. aprila

Generalni direktor Nissana Hiroto Saikawa rekao je da je bio šokiran kada je saznao za navodne malverzacije Ghosna, koji je 20 godina bio na čelu Nissana i Renaulta, dvije kompanije koje su formirale savez.

Akcionari su prihvatili za člana upravnog odbora Nissana predsjednika Renaulta Jeana-Dominiquea Senarda, koji im se obratio na kraju sastanka.

Sastanak akcionara održan je samo nekoliko dana pošto je sud u Tokiju Ghosnu odredio novi pritvor do 14. aprila.

Ghosnu je početkom marta bio odobren izlazak iz pritvora, uz kauciju od osam miliona eura, a prije toga je bio u pritvoru od 19. novembra 2018. godine.

Prema prethodnoj optužnici, na teret mu se stavlja da je falsificirao finansijske izvještaje, lažno prikazujući svoja primanja od Nissana tokom osam godina.

Tužioci su rekli da je 65-godišnji Ghosn uhapšen ponovo zbog sumnji da je Nissanu napravio gubitak od oko 4,5 miliona dolara.

Tvrdi da je žrtva zavjere

On od početka negira sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Prije nego što se ponovo vratio u zatvor u Tokiju, gdje je već proveo 100 dana, Ghosn je osudio Nissan, navodeći da je žrtva zavjere vođa ove kompaije, koji su željeli spriječiti njegov plan za veću integraciju s Renaultom.

On je prošle sedmice rekao da drugi dio objašnjenja za hajku protiv njega pogoršanje poslovnih rezultata Nissana u posljednje dvije godine.

Izvor: Agencije