Akcije marinaca u Libiji i Somaliji

Američki marinci izveli su dva napada, u kojima su likvidirali vođu grupe Al-Shabab, koja se tereti za smrtonosni napad na tržni centar u Keniji prošle sedmice, i uhapsili vođu Al-Kaide u Libiji.

Kako prenose agencije, tim mornaričkih Foka izveo je u zoru u subotu ujutro napad na jednu kuću u blizini Mogadišua, glavnog grada Somalije, u kome je ubijen vođa Al-Shababa, čije ime nije saopćeno.

Demant iz Turske

Turska je u nedjelju negirala da su njene snage učestvovale u napadu američkih komandosa na bazu Al-Shababa i ubile jednog njenog lidera u Somaliji.
Prethodno je grupa Al-Shabab saopćila je da su britanske i turske specijalne snage izvršile napad na njihovu bazu na jugu zemlje, što je London već demantirao.
“U potpunosti odbacujemo ovakve tvrdnje”, rekao je glasnogovornik turskog Ministarstva spoljnih poslova za AFP.

Očevici kažu da je borba trajala duže od sat vremena i da su američke snage pozvale i helikoptere da im pruže pomoć iz zraka.

Glasnogovornik Al-Shababa je potvrdio da je jedan njihov pripadnik poginuo, ali tvrdi da su nakon toga natjerali napadače na povlačenje.

Premijer Somalije Abdi Farah Shirdon izjavio je u nedjelju da njegova Vlada sarađuje s međunarodnim partnerima i susjednim državama u borbi protiv Al-Shababa.

“Imamo saradnju sa svijetom i susjednim zemljama u borbi protiv Al-Shababa”, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara da li je njegova Vlada znala za napad u somalijskoj luci Barave, preneo je Reuters.

Akcija u Tripoliju

Istovremeno s napadom u Somaliji, izvedena je i akcija u Tripoliju, u kojoj je uhapšen Abu Anas al-Liby, vođa Al-Kaide u toj zemlji.

Al-Liby, pravog imena Nazih Abdul Hamed al-Raghie (49), bio je član Libijske borbene grupe prije nego se pridružio mreži Al-Kaide.

On se tereti za učešće u napadima na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji 1998. godine i još prije 15 godina je bila raspisana nagrada od pet miliona dolara za njegovo hapšenje.

Glasnogovornik Pentagona George Little potvrdio je u subotu navečer u Washingtonu da je al-Liby živ i da se nalazi u pritvoru van Libije.

New York Times piše da je njegovo hapšenje posljednji veliki udar na ostatke Al-Kaide, nakon dvanaestogodišnje akcije SAD-a, u kojoj je ubijeno više lidera ove organizacije.

Kerry: Nastavljamo napore

SAD nikada neće prestati progoniti počinitelje terorističkih akcija, izjavio je u nedjelju američki državni sekretar John Kerry.

“SAD nikada neće prekinuti napore kako bi odgovorni za terorističke akcije odgovarali za počinjeno”, kazao je on novinarima na rubu pripremnih sastanaka za samit foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji će početi u ponedjeljak na indonezijskom otoku Bali.

Napadi u Somaliji i Libiji pokazuju da “ti pripadnici Al-Kaide i drugih terorističkih organizacija, makar bježali, nikada neće uspjeti pobjeći”, dodao je američki državni sekretar.

“Nastavit ćemo pokušavati privesti ih pred lice pravde na odgovarajući način, s krajnjim ciljem da takva djelovanja prestanu”, kazao je Kerry.

Izvor: Agencije