Oglasi

Akcija protiv trgovine ljudima u BiH i Njemačkoj

Na akciji su njemački istražitelji radili više mjeseci, a bili su u nedjelju navečer i u Sanskom Mostu.

L8u0w_5LNH8

Velika međunarodna akcija protiv trgovine ljudima izvedena je u Njemačkoj, a dio nje proveden je i u Bosni i Hercegovini. Akcijom se želi razbiti organizirana grupa koja je u prostituciju uključila i osobe iz balkanskih država.

Blizu 900 policajaca je u nedjelju navečer u Njemačkoj, u više saveznih država, učestvovalo u pretresima pet bordela, 28 stanova, pet ureda i niz vozila - najviše u Štutgartu, gdje je privedeno pet osoba, tri muškarca i dvije žene.

Ukupno je osumnjičeno 15 osoba, od kojih neki pripadaju grupi United tribunes, koju, javljaju tamošnji mediji, čine članovi iz Njemačke i Bosne i Hercegovine. Zbog toga je bh. Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pretresla jedan stambeni objekt u Sanskom Mostu.

"Pretres je proveden s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz. Akcija je usmjerena protiv više osoba turske nacionalnosti osumnjičenih da su na području Evropske unije počinile djelo trgovina ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije", kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Na akciji su njemački istražitelji radili više mjeseci, a bili su u nedjelju navečer i u Sanskom mostu. Žrtve trgovine ljudima su i iz zemalja regije.

"Akcija je usmjerena na otkrivanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala povezanog s trgovinom ljudima radi prostitucije i drugim krivičnim djelima. Među žrtvama se nalazi veći broj osoba sa područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima, ima i maloljetnih osoba", govori glasnogovornica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Adisa Karačić.

Mnoge akcije

Problem trgovine ljudima nadilazi državne granice. Bosna i Hercegovina uspjela je uskladiti zakonsku regulativu, a sada nastoji to provesti i u praksi, u kojoj je nužna regionalna i međunarodna saradnja.

"Ova akcija, kojoj svjedočimo od jučer, samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti u posljednjem vremenu. Samo u prvih šest mjeseci u Bosni i Hercegovini je identificirano 26 žrtava. Mnogobrojne akcije su provedene", ističe Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

Posljednja akcija, osim u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, provedena je u Austriji i Rumuniji, kaže Ivan Pavković, novinar Al Jazeere, koji se javio iz Sarajeva.

"Ono što je otkriveno i oduzeto tijekom akcije u Bosni i Hercegovini prebačeno je u Sud Bosne i Hercegovine, koji će to proslijediti u Njemačku, gdje će sve poslužiti kao dokazni materijal", dodaje on.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.