Akcija Meso: UIO će sama pregledati podatke

Ministarstvo je ranije dostavilo tražene podatke, ali su naveli da za 2009. i 2010. godinu nemaju podatke (CIN)

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO) će tražiti od Vlade bh. entiteta Federacija BiH i premijera Nermina Nikšića da sami pregledaju podatke Ministarstva poljoprivrede u vezi sa podsticajima, potvrđeno je Al Jazeeri.

Riječ je o nastavku akcije „Meso“, koju službenici Uprave provode u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

Ministarstvo je ranije dostavilo tražene podatke, ali su naveli da za 2009. i 2010. godinu nemaju podatke, a za 2011. i 2012. su poslali, kako kaže glasnogovornik UIO Ratko Kovačević, neupotrebljive podatke.

Službenici Uprave su u julu tražili i podatke o poljoprivrednim podsticajima od entitetskih i kantonalnih ministarstava, jer svi uvoznici i mesnice nisu u sistemu PDV-a.

Milionski iznosi

Tada je iz Uprave saopćeno kako je nekoliko desetaka kompanija s područja Bosne i Hercegovine nezakonito uvozilo i prodavalo meso. Nije bilo podataka o šteti za državni budžet, no iz Uprave su naveli kako je riječ o milionskim iznosima.

Kao primjer navedena je kompanija iz Distrikta Brčko.

„Vrlo jednostavnim uvidom smo otkrili ovu firmu koja je otkupila žive životinje i to više od 20.000 svinja, oko 200 komada junadi u vrijednosti od oko 6,5 miliona maraka. Nakon toga smo uvidom u PDV prijave istog lica uvidjeli da je u tom periodu prikazalo ukupan promet od 87.000 maraka. Ako je promet bio 6,5 miliona, onda je PDV trebalo da bude milion i 100 hiljada KM“, naveo je Kovačević.

Izvor: Al Jazeera i agencije