Akcija Lavina: U Banjoj Luci uhapšeno više osoba

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Snežana Vujnić, direktorica Investiciono – razvojne banke RS-a uhapšene su u Banjoj Luci u okviru akcije “Lavina” koju sprovodi SIPA po nalogu Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su radnici Bobar banke Petar Cacanović, Radmila Đurišić, Sonja Kurtuma, Ana Mirosavljević, Batrić Đutišić, Zdravko Dubov.

Prije toga je izvršen pretres u Autosemberiji u Bijeljini, a također je privedeno nekoliko lica, prenose mediji.

Nanesena šteta BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros na području bh. entiteta Republike Srpske provodi opsežnu akciju, a iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da je lišeno slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu i finansijskom statusu Bosne i Hercegovine.
 
“Provedena je odlučna akcije Tužilaštva BiH i SIPA koja je rezultat višemjesečne detaljne istrage kaznenih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor. U ranim jutarnjim satima, realizirana je akcija po nalogu Tužiteljstva BiH u kojoj sudjeluje više desetina policijskih djelatnika SIPA uz podršku MUP-a RS. Slobode je lišeno više osoba, a uporedo sa lišenjima slobode vrše se i pretresi osumnjičenih”, saopćeno je iz Tužilaštva.
 
Dodaje se da su te osobe osumnjičene da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organiziranog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima.
 
“Kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 milona KM – navedeni iznos dostiže više od 10 posto budžeta svih institucija BiH.”
 
Nanijeta šteta kreditnom rejtingu BiH
 
Počinitelji su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar Banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizirati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta, koja će prouzročiti stečaj ove banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH, rečeno je iz Tužilaštva.

“Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Također, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, općina, poduzeća, zdravstvenih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilijunska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.”

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić potvrdila je da SIPA poduzima određene aktivnosti po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.
 
“U ovoj fazi ne možemo iznositi druge informacije u javnost”, rekla je za Anadoliju. 

Akciju provodi SIPA-e u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a ušli su u prostorije Agencije za bankarstvo u Banjoj Luci i u Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske.

Više detalja o akciji iz SIPA-e i Tužilaštva BiH očekuje se tokom dana. .

Izvor: Al Jazeera i agencije