Akcija ‘Kurir’: Advokati među uhapšenim u Sarajevu

Hapšenja i pretresi se obavljaju na više lokacija u BiH i Hrvatskoj (EPA)

U akciji „Kurir“ koju su danas izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP) na području bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo, uhapšeno je sedam osoba i pretresi su gotovo završeni na svim lokacijama, potvrdila je za agenciju Fena Marina Zović iz FUP-a.

Kako javlja portal Klix.ba, uhapšeni su advokati Esad Hrvačić, Ismet Hamzić, Selma Taraniš i Samina Skopak, te Vildana Ligata (radnica u Hamzićevoj advokatskoj kancelariji) i uposlenici Općinskog suda Sarajevo Zaim Spahović i Muamer Pita.

„Ove osobe terete se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Tereti ih se da su, kao organizirana kriminalna grupa, izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist“, rekla je za ovaj portal glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Višemjesečna istraga

U sklopu akcije “Kurir”, izvršeni su pretresi na deset lokacija na području Sarajeva.

Značajnu ulogu u realizaciji akcije pružaila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine te Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a, saopćeno je iz FUP-a.

Nakon izvršenih pretresa uhapšene osobe bit će privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predane na daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu KS-a.

Izvor: Agencije