Akcija hapšenja falsifikatora dokumenata u BiH i Hrvatskoj

Prilikom pretresa na području Hrvatske pronađena je određena količina krivotvorenih dokumenata, uključujući krivotvorene službene policijske isprave (Arhiva)

Tri osobe uhapšene su jutros u Bosni i Hercegovini u međunarodnoj akciji kodnog naziva „Art“, usmjerenoj ka falsifikatorima dokumenata, koja se realizira u saradnji sa hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavljaju pretrese i hapšenja na području Posavine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na terenu su tužilac i istražilac Tužilaštva BiH koji koordiniraju rad policijskih službenika i saradnju sa kolegama u Hrvatskoj.

U BiH su uhapšena tri osumnjičenika, a u Hrvatskoj se aktivnosti provode u pravcu osam osoba.

Prilikom pretresa na području Hrvatske pronađena je određena količina krivotvorenih dokumenata, uključujući falsificirane službene policijske isprave.

Prekogranični kriminal

Riječ je o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države, koje su osumnjičene za organiziranje radi činjenja krivičnih djela i niz drugih krivičnih djela, odnosno krivotvorenje službenih isprava, pasoša, dokumenata, kao i službenih iskaznica policijskih agencija, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su dogovorene između Tužilaštva BiH i USKOK-a na najvišem nivou, nakon čega je počela istraga u pravcu otkrivanja i razbijanja ove organizirane grupe.

„Kolege iz BiH i Hrvatske u stalnom su kontaktu, a uhapšeni u BiH bit će predati tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom“, dodaje se u saopćenju.

„Akcija ‘Art’ pokazuje odlučnost tužilačkih i policijskih kapaciteta u BiH da se obračunaju sa najsloženijim oblicima prekograničnog kriminala, u saradnji sa policijskim i pravosudnim institucijama iz susjednih zemalja i EU.“

Izvor: Agencije