Akcija Damask: Bilal Bosnić optužen za terorizam

Početkom septembra SIPA je pokrenula akciju „Damask“ u kojoj su uhapšeni deseci ljudi, među njima i Husein Bosnić (Srna)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Huseina Bosnića zvanog “Bilal“ zbog „javnog podsticanja na terorističke aktivnosti“.

Bosnić, koji je već uhapšen u septembarskoj akciji „Damask“, tereti se da je tokom 2013. i 2014. godine, “kao pripadnik tzv. selefijske zajednice, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova javno podsticao druge da se priključe terorističkim organizacijama“.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju naveo je da je Bosnić javno na skupovima na kojima je „okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže“ držao i objavljivao svoje govore.

U njima je, kako se navodi, podsticao na pridruživanje „organizovanim terorističkim grupama“, kao što je Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Opasnost od povratka u BiH

Dodaje se da je nakon ovakvog njegovog javnog podsticanja, „veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice napustio državu te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku“.

„Veći broj osoba državljana BiH… ostali su i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH“, navodi se u optužnici.

Početkom septembra Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je akciju „Damask“ u kojoj su uhapšeni deseci ljudi, među njima i Husein Bosnić.

“Osumnjičene osobe dovede se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak na strana ratišta, Siriju i Irak te učestvovanje u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorističkih organizacija i grupa”, saopšteno je tada iz SIPA-e.

Izvor: Agencije