Akcija čišćenja Spomen-parka Vraca

U Sarajevu je počela trodnevna akcija “Vraca revolucija” omladinske organizacije AIESEC i Historijskog muzeja. Cilj je očuvanje kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Okupljeni volonteri narednih dana probat će očistiti Spomen-park Vraca kod Sarajeva. Od 2005. godine je nacionalni spomenik pod zaštitom države, ali je sada nepristupačan posjetiocima zbog smeća, trave i šiblja.

Imena onih koji su stradali u Drugom svjetskom ratu za Sarajevo, zarastaju u korov. Gotovo niko ne uspijeva da ih pročita. Što zbog nepristupačnosti terena, što zbog grafita kojima su precrtani.

Međutim, građani Sarajeva žele to da promijene, i da se na neki način oduže.

“Treba park osposobiti da se može prošetati. Ovo je lijepo što narod hoće da dođe i da pomogne, ali dobro bi bilo da i vlast hoće da uloži neki novac jer se ovo dalje razvaljuje”, rekao je Kemal, stanovnik Sarajeva.

Kemal se raduje radnim akcijama, kaže još ima snage i to ga podsjeća na mladost. Međutim, Indira se uključila kako bi pomogla starijima. Bez obzira na nadležnosti vlasti, smatra da je i dužnost građana da vode računa o spomenicima kulture.

Volonteri iz raznih zemalja

“Mi to radimo prije svega iz ljubavi, ne gledamo ko treba, a ko ne treba da brine o ovom parku, mi smo tu radi sebe, zato što volimo ovaj grad i sve ovo oko nas”, kazala je Indira, volonterka iz Sarajeva.

Tu su i volonteri iz raznih zemalja. U Sarajevo su došli da rade na projektima omladinske organizacije AIESEC, a kada su čuli za ovu akciju čišćenja, odlučili su da daju doprinos. Čitali su o ovom mjestu i shvatili, kako kažu, da ima izuzetnu važnost.

“Ovo je sada napušteno mjesto, niko ga ne posjećuje, zanemaruje se njegova važnost, a to ne bi smjelo da bude tako, ovakvi spomenici morali bi da se čuvaju”, kazala je Egla, volonterka iz Litvanije.

“Obični građani su svjesni važnosti kulture i ovakvih spomen-obilježja. Međutim, stičem utisak da institucije ne pridaju mnogo pažnje. Tako je svuda, i u mojoj zemlji, ljudi imaju energiju za promjene i akcije, kako bi zaštitili spomenike kulture, a uvijek su vlasti te koje okreću glavu”, rekla je Ines, volonterka iz Španije.

To je i cilj ove akcije, da se skrene pažnja.

“Blizu 100 volontera došlo je da čisti kompleks. Cilj im je da ulepšaju ovo mesto, ali i da skrenu pažnju vlastima da bi ubuduće oni trebalo da vode računa o parku”, javlja reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

Samo usmena podrška vlasti

Organizatori akcije kažu da su kontaktirali institucije vlasti. Svi podržavaju akciju i pozitivno reaguju, međutim sve je ostalo na usmenoj podršci.

“Ovdje je zapravo najveći problem nadležnosti i pitanja ko je odgovoran, samim tim i skidaju odgovornost sa sebe. Sada smo ih uključili, i kantonalne zavode za zaštitu spomenika, i opštine, i turističku zajednicu, i mnoge organizacije. Ovo je samo početak jedne inicijative da se treba nešto uraditi. Mi smo sad uzeli stvar u svoje ruke, i započinjemo akciju, tu je i Historijski muzej koji je prepušen isto sam sebi i propadanju”, kazala je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Za tri dana Spomen-park će vratiti sjaj. Od tada će mjesto na kojem su vršena masovna strijeljanja nevinih Sarajlija tokom Drugog svjetskog rata, biti prepušteno odgovornim građanima, i neodgovornim vlastima.

Izvor: Al Jazeera