Akar: Udaljavanje Turske od programa F-35 nije u interesu NATO-a

F-35, Borbeni avion
Isporuka bi se pokazala opasnom akcijom, koja bi izazvala reakciju i pojačala vojne napetosti na Korejskom poluotoku (EPA)

Ministar obrane Turske Hulusi Akar izjavio je u četvrtak kako će pokušaj udaljavanja Turske od programa borbenih zrakoplova F-35 umanjiti obrambenu sposobnost NATO-a.

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, on je razgovarao s američkim kolegom Markom Esperom te sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Siriju Jamesom Jefreyom.

Odgovarajući na pitanja novinara Anadolije, Akar je poručio kako je nabavka ruskog sustava protuzračne obrane S-400 već završen posao.

Turski ministar je upozorio da pokušaj udaljavanja Turske od programa F-35 nije u interesu njegove zemlje, ali ni NATO saveza.

“Turska nije samo kupac zrakoplova F-35, Turska je jedan od investitora i partnera”, pojasnio je Akar.

Spor oko kupovine S-400

Dodao je da se radi o poslovnom sporazumu, iz kojeg proizlaze prava njegove zemlje, koja će braniti do kraja.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sustava Patriot, Turska je 2017. godine odlučila od Rusije kupiti sofisticirani obrambeni sustav S-400.

Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona.

Niz američkih vojnih dužnosnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj borbene zrakoplove F-35 ako Ankara dobije ruske sustave S-400.

Akar je ranije kazao kako kupovina ruskog obrambenog sustava S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

Izvor: Agencije