Akar: Turska i SAD da riješe nesuglasice o avionu F-35

Ankara 'ostaje u centru NATO-a' uprkos kritikama saveznika zbog njenog upada u Siriju (EPA)

Turska očekuje da će neslaganja sa SAD-om o proizvodnji borbenih aviona F-35 biti riješena, poručio je u srijedu turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Za Reuters je rekao da Ankara “ostaje u centru NATO-a” uprkos kritikama saveznika zbog njenog upada u Siriju, prenosi Tanjug.

Dodao je kako se nada da će američke sankcije, uvedene zbog napada Turske ovog mjeseca na kurdske Jedinice narodne zaštitne (YPG) na sjeveroistoku Sirije, biti privremene.

Turska isključena zbog Rusije

Turska je napala sjeveroistok Sirije 9. oktobra kako bi potisnula kurdske borce sa svoje granice nakon povlačenja američkih vojnika iz tog područja.

Rusija i Turska u utorak su postigle dogovor o podjeli kontrole nad sjevernom granicom Sirije i izvođenju zajedničkih patrola.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 nakon što je Ankara odbila obustaviti kupovinu ruskog raketnog sistema S-400. Turska je tada odgovorila da je isključena “bez ikakvog opravdanja”.

Turske kompanije bile su blisko uključene u program od njegovog pokretanja 2001. i država je uložila 1,4 milijardi dolara u razvoj mlažnjaka sa saveznicima iz NATO-a.

‘Nismo kupci nego vlasnici F-35’

“Otkad smo ušli u ovaj program, ispunjavamo naše obaveze”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

“Nismo kupci programa F-35 nego njegovi vlasnici. Iako nema očitog opravdanog razloga ili pravnog uporišta, pokušavaju nas izgurati. Ovo nije prihvatljiva situacija. Ako nas izguraju iz ovog procesa, morat ćemo pokušati djelovati na druge načine.”

Washingtonu smeta turska kupovina ruskih sistema S-400, uz navođenje da će njegov rad s F-35 ugroziti tajne tog aviona. Iz SAD-a kažu da neće dozvoliti rad tih letjelica u području gdje je aktivan ruski sistem.

Približno 40 turskih članova posade (kopno i zrak) više ne učestvuje u obukama na F-35, te još 20 njih nema pristup zajedničkom uredu u Washingtonu.

Izvor: Agencije