Akar: Turska i Rusija počinju zajedničke patrole u Idlibu

Turska, Vojnici, Sirija
Dogovor o koridoru dio je dogovora o primirju koji su postigli Turska i Rusija (EPA)

Turska i Rusija će započeti zajedničke patrole u Idlibu na sjeverozapadu Sirije 15. ožujka, u okviru primirja dogovorenog ovog tjedna u Moskvi, izjavio je turski ministar obrane Hulusi Akara.

“Od 15. ožujka ćemo započeti zajedničku patrolu duž autoputa M4. Počeli smo raditi na principima sigurnosnog koridora koji će biti uspostavljen duž autoputa”, kazao je on u obraćanju u turskoj provinciji Hatay.

Istaknuo je da će ruski vojni odbor posjetiti Tursku početkom sljedećeg tjedna, prenosi Anadolija.

“Očekujemo trajni prekid vatre i uspostavu okruženja za povratak više od milijun raseljenih ljudi, od kojih su 81 posto žene i djeca”, rekao je Akar.

Za sada nema kršenja primirja

Naglasio je da nisu zabilježena kršenja primirja od četvrtka, kada su turski i ruski dužnosnici postigli novi dogovor o Idlibu u Moskvi.

“Želimo da svi znaju da ćemo se žestoko osvetiti za svaki napad na turske snage ili promatračnice u Idlibu u okviru našeg prava na samoobranu”, kazao je turski ministar obrane.

U četvrtak su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili novi prekid vatre za Idlib, koji je na snazi od ponoći između četvrtka i petka.

Izvor: Agencije