Akar: Kupovina S-400 ne bi trebala izazvati sankcije SAD-a

Turska očekuje da ostane ne samo kupac borbenih aviona F-35 nego i jedna od država partnera koje učestvuju u njegovoj proizvodnji (EPA)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je u ponedjeljak da to što Turska kupuje od Rusije raketni sistem za protivzračnu odbranu S-400 ne bi trebalo pokrenuti američke sankcije jer Ankara nije suparnik Washingtonu i ostaje posvećena NATO-u.

Na konferenciji u Washingtonu rekao je da Turska očekuje da ostane ne samo kupac borbenih aviona F-35 nego i jedna od država partnera koje učestvuju u njegovoj proizvodnji uprkos upozorenju Sjedinjenih Američkih Država da bi mogla biti isključena iz projekta F-35 ako kupi ruski S-400, prenosi agencija Reuters.

Turski ministar odbrane dodao je da njegova država pažljivo proučava ponudu SAD-a da kupi američki protivzračni raketni sistem Patriot.

Pritisak bez presedana

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ranije je rekao da Rusija pozdravlja čvrst stav turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao odgovor na pritisak Sjedinjenih Američkih Država na Ankaru zbog sporazuma o kupovini S-400.

Kazao je da je pritisak SAD-a bez presedana, prenosi agencija TASS.

Prije pet dana američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je administraciju Erdogana da Ankara neće biti podobna za proizvodnju dijelova za F-35 avione zbog kupovine S-400.

Turski predsjednik nedavno je, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da je suvereno pravo Turske da od Rusije kupi raketni sistem S-400.

Izvor: Agencije