AJB u Riju: Za sigurnost brine 85.000 policajaca i vojnika

Počelo je odbrojavanje sati do otvaranja 31. Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić javlja iz Rija da je sigurnosna situacija u tom gradu potpuno drugačija u odnosu na sve ono što su svjetski mediji javljali proteklih mjeseci.

Kaže da sve djeluje sigurno te da je angažirano više od 85.000 policajaca i vojnika koji brinu o sigurnosti u Rio de Janeiru.

“Ovde u Bahhi helikopteri nadleću celi dan. U gradu se može videti na svakih nekoliko stotina metara jedan vojno-policijski punkt. Posebno je to vidljivo kod favela. Ništa nije prepušteno slučaju“, izvijestio je Hadži Nikolić.

Detalji otvaranja u tajnosti

Domaćini kriju sve što se tiče otvaranja Igara.

“Poznato je da će na otvaranju učestvovati plesači iz 12 školi sambe u Riju. Nastupiće i najpopularniji pop pevači. Tu će biti i poznata manekenka Gisele Bundchen. Ovo će takođe predstavljati, kako kažu organizatori, jedno od najjeftinijih otvaranja i zatvaranja igara, jer će koštati samo 114 miliona američkih dolara“, javlja naš reporter.

Grupa demonstranata jučer je pokušala da ugasi olimpijsku vatru iz protesta.

Smatraju da su Igre preskupe za Brazil koji je u velikoj ekonomskoj krizi.

Atletičari iz regije u fokusu

Govoreći o sportistima iz regije koji se takmiče u Riju, Hadži Nikolić javlja da se najviše očekuje od atletičara.

Igre koje će u narednih nekoliko sedmica zaokupljati našu pažnju okupit će olimpijce iz rekordnih 206 država svijeta, što je za dvije više u odnosu na London prije četiri godine.

Tačna brojka olimpijaca u Riju još nije poznata, no očekuje se da će ipak biti manja u odnosu na rekordnih 10.768 iz Londona.

Što se tiče zemalja regije, najmalobrojniju delegaciju će imati Makedonija sa šestoro olimpijaca, od kojih nijedan nije ispunio olimpijsku normu, u Rio svi dolaze sa pozivnicom. Prvi put će se na Igrama pojaviti Kosovo i to sa osam olimpijaca.

Bosna i Hercegovina ima rekordnih 11, kao i Crna Gora rekordnih 35 od osamostaljenja, uključujući i dvije reprezentacije vaterpolista i rukometašica.

Slovenija u Rio dolazi sa 60 olimpijaca za četvoro manje nego u Londonu. Manje će u odnosu na prethodne igre, i to za 20 olimpijaca imati i Hrvatska.

Ni Srbija nije dostigla rekord iz Londona, kada je imala 116 olimpijaca sada ih je za 11 manje. Ukupna brojka olimpijaca iz regije je 313.

Izvor: Al Jazeera