AJB DOC: U fokusu hrabrost, istina, tolerancija…

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na Fesitvalu za aktuelne projekte, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja (Kemal Softi? / Klix)

Danas je u hotelu Marriott u Sarajevu predstavljen Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival, AJB DOC, međunarodni festival dokumentarnog filma koji će se održati u glavnom gradu BiH od 21. do 25. septembra 2018.

Festival organizira  televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na AJB DOC Film Fesitvalu za aktuelne projekte, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja.

 

Platforma za autore i produkcijske kuće

Na konferenciji za štampu prisutnima su se obratili direktori AJB DOC Film Festivala i Al Jazeere Balkans, Edhem Fočo i Tarik Đođić, te selektori filmova Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković.

Đođić je napomenuo da je Al Jazeera u proteklih sedam godina bila platforma za autore i produkcijske kuće iz regije i mnogo šire.

“Podržavali smo dokumentarne programe iz regije. Razumjeli smo da produkcijske kuće treba podržati i mi smo to radili od samog početka. Godišnje prikažemo skoro 300 sati programa i dokumentarnih filmova, također u saradnji s našom matičnom kućom u Dohi. Odlučili smo da na ovaj način probamo doći bliže autorima i produkcijskim kućama i da ostanemo platforma dokumentarnog filma. Nadam se da će ovo biti jedan uspješan festival”, kazao je Đođić.

Fočo je podsjetio da je u proteklih skoro sedam godina emitovano preko dvije hiljade dokumentarnih filmova, što je, kako je naveo, ozbiljna cifra i za neke dokumentarne kanale.

“Mislim da smo ubjedljivi lider kada je u pitanju dokumentarni film u regionu. Prepoznatljivi smo po dokumentarnom filmu. Podržavali smo dokumentarne filmove kroz sponzorstvo, ali i podršku produkcijskim kućama. Radili smo sa više od 30 produkcijskih kuća iz regije. Vjerujem da održavamo taj nivo“ naveo je Fočo.

Kazao je da bi AJB DOC trebao postati tradicionalni filmski festival koji je međunarodni, ali i regionalni.

“Dogovaramo sa našom matičnom kućom da ovaj naš festival postane dio njih, što bi nas moglo pozicionirati kao najjači festival dokumentarnog filma u Evropi, ali i šire“, naglasio je Fočo.

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova koji će biti prikazani na nekoliko lokacija.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavit će 15 dokumentarnih filmova (Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada, Kamo idemo?, Arkanovo nasljedje: Srpska mafija, Unuk, Vidim crvene ljude, Posao u Rusiji,  Očevi i sinovi, Hod po žici,  Dva svijeta, Na ivici slobode, Djeca taoci sistema i Na kraju tame) namijenjenih televizijskom emitiranju.

U netakmičarskoj selekciji će biti prikazani najbolji naslovi s evropskih festivala, dok su tri filma izabrana za prateći program AJB Prikazuje (Nestajanje, Sve sa voljom, Mali Princ).

Netakmičarska selekcija

Na AJB DOC festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova (Ingrid Falck, Karin Hayes, Montaser Marai, Robert Zuber i Zoran Galić) odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Netakmičarska selekcija AJB DOC-a „Last Minute Cinema“ predstavit će pet dokumentarnih filmova (Neoprošteni, Neželjena baština, Kada dođu svinje, Zvijer je još živa i Glasnije od oružja)  koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Filmovi koji budu predstavljeni u programu AJB DOC festivala mogu biti odabrani za potpisivanje akvizicijskog ugovora s Al Jazeerom Balkans i prikazivanje u programu ove televizijske kuće.

U vrijeme održavanja festivala AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će organiziran i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Instituta. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi  Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV kućama.

Prvo izdanje AJB DOC festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City u Sarajevu, a informacije o filmovima i detaljima projekcije mogu se naći na web stranici  Festival www.ajbdoc.ba.

Izvor: Al Jazeera