Aja Sofija – muzej ili džamija

Prvo je bila crkva, a zatim džamija. Danas je muzej. Sada je pokrenuta kampanja da se čuvena Aja Sofija opet pretvori u džamiju. Pojedinci smatraju da je to još jedan primjer pokušaja aktuelne Vlade da u Turskoj uspostavi vjersku državu.

I danas je smatraju jednim od čuda arhitekture… Otvorena davne 537. godine, Aja Sofija je čuvena po svojoj veličini i ljepoti.

Skoro 1.000 godina bila je sjedište pravoslavne crkve. Kad je osmanski sultan Mehmed Drugi osvojio Istanbul, njegova vojska opljačkala je Aja Sofiju, ali dekoracije je uglavnom ostavila netaknute. Tada je i pretvorena u džamiju.

To je i ostala skoro 500 godina, dok je nova Republika Turska, pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, 1931. godine nije pretvorila u muzej i zabranila u njoj sve vjerske službe, i kršćanske i muslimanske.

Pripada cijelom svijetu

“Njemu je bilo dovoljno zamisliti da Aja Sofija ne pripada nijednoj religiji, nego cijelom svijetu, građanima Istanbula i posjetiocima”, kaže Ahmet Kuyas, profesor historije na Iniverzitetu Galatasaray.

Ataturk je želio stvoriti modernu, sekularnu državu i odvojiti svoj narod od religijskih propisa. Ali, sve su glasniji stavovi da njegova vizija Turskoj više ne odgovara.

Jedna grupa organizirala je brojne proteste oko Aja Sofije, tražeći da opet bude otvorena kao vjerski objekat, ali isključivo kao džamija.

“Više od 90 posto Turaka su muslimani. Da se mjesto koje je u rukama muslimana od 1435. godine koristi kao crkva, ne dolazi u obzir. Ovu temu ne treba politizirati, zato što Aja Sofija nije značajna samo za Turske, nego za muslimane širom svijeta”, rekao je Ismael Karayan iz udruženja turskih studenata.

Simbolični značaj prijedloga

Ali, demonstranti imaju i političku podršku. Zamjenik premijera nedavno je izjavio kako se nada da će doći do promjene.

“Turska još istražuje odnos između džamije, crkve i države. Tokom decenija sekularne vladavine, smatraju danas mnogi, ljudska prava nisu bila dovoljno zaštićena. Ali, više ljudskih prava znači i slobodu da budu mnogo religiozniji nego ranije”, izvještava iz Istanbula reporterka Al Jazeere Anita McNaught.

Nema sumnje u simbolični značaj ovog prijedloga. Ako Aja Sofija opet postane džamija, bila bi jedna od pet najznačajnijih u svijetu, zajedno s onima u Mekki i Jerusalemu.

Pojedinci smatraju da je poruka o mirnom suživotu mnogo važnija. A da li se statusom muzeja to postiže – tema je rasprave koja se trenutno vodi u Turskoj.

Izvor: Al Jazeera