Oglasi

Airbus smanjuje proizvodnju za trećinu

Airbus smanjuje proizvodnju jer potražnja i za avionima i za putovanjima po svijetu strmoglavo opada zbog pandemije korona virusa.
Airbus je je saopćio da je u prva tri mjeseca ove godine isporučio 122 aviona, a 60 nijeEPA

Evropski proizvođač aviona Airbus je objavio da smanjuje proizvodnju za jednu trećinu, jer potražnja i za avionima i za putovanjima po svijetu strmoglavo opada zbog pandemije korona virusa.

Ta kompanija je saopćila da je u prva tri mjeseca ove godine isporučila 122 aviona, a 60 nije, prenosi Beta.

U martu je isporučeno samo 36 aviona, a 55 u februaru, pošto su aviokompanije zatražile da im se obustave narudžbe jer su suočene sa ogromnim troškovima povezanim sa skoro potpunim obustavljanjem avioprevoza u svijetu.

Nova stvarnost

"Proizvodnju prilagođavamo novoj stvarnosti avio-kompanija",  rekao je izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury.

"Svi prolazimo kroz nezapamćenu situaciju i želimo da se u tome držimo što je više moguće zajedno", dodao je on.

Faury nije mogao da procijeni koliko će trajati smanjenje proizvodnje, rekavši samo da će Airbus obim proizvodnje preispitivati svakog mjeseca.

"Nije nevjerovatno da će avijacija izgledati drugačije poslije ove krize s COVID-19", rekao je on.

Kompanija Airbus je saopćila da strogo kontrolira svoje rashode i da još nije konkurirala za državnu podršku, ali je rekla da bi mogla da zatraži doprinos država Evropske unije koje pomažu isplatu plata radnicima poslatih na prinudni odmor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.