Oglasi

Airbus pretekao Boeing po narudžbama, ne i po isporuci

Evropska kompanija pretekla je američku po broju narudžbi 2016. godine i isporučila rekordan broj aviona, ali ipak manje od Boeinga.
Airbus, Avioni, ZrakoploviAirbus je prošle godine isporučio 688 aviona, prvenstveno iz serije A320EPA - Ilustracija

Europski proizvođač zrakoplova Airbus isporučio je u 2016. godini osam posto više zrakoplova nego u prethodnoj godini, a po broju novih narudžbi pretekao je glavnog konkurenta Boeing.

Airbus je prošle godine isporučio rekordan broj zrakoplova unatoč problemima s proizvodnjom motora i kabina, kao i padu novih narudžbi.

Dominirali zrakoplovi serije A320

Kompanija je objavila da je prošle godine isporučila 688 zrakoplova, prvenstveno iz serije uskotrupnih zrakoplova A320, u odnosu na 635 isporučenih u 2015. godini, prenosi Tanjug od agencije AP.

Kompanija je povećala i isporuke širokotrupnih zrakoplova A350, navodi američka agencija.

Zrakoplovi iz serije A320 također su dominirali Airbusovom prodajom u prošloj godini. Kompanija je primila 731 neto narudžbu u odnosu na 1.036 narudžbi iz 2015. godine.

Ukupan broj zaostalih narudžbi Airbusa iznosi 6.874 zrakoplova.

Boeing isporučio 748 zrakoplova

Istovremeno, Airbusov konkurent Boeing priopćio je da je prošle godine isporučio 748 zrakoplova i primio 668 neto narudžbi, što znači da je po broju isporučenih letjelica Airbus 2016. zaostao za Boeingom.

Airbusove nove narudžbe uključuju 98 putničkih zrakoplova prodanih Iran Airu i više od 100 narudžbi anonimnih naručitelja, koje izvori iz industrije povezuju sa saudijskom kompanijom Flynas te odjelom lizinga kineske Bank of Communications.

Ipak, ukupni pokazatelji novih poslova dviju kompanija pali su na najnižu razinu od 2009. zbog zabrinutosti za stanje u gospodarstvu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.